Svi su opsednuti JEDNOSTAVNOM i brzom tortom sa plazmom i MAKOM, prelivenom BELOM ČOKOLADOM - Raskošna i kremasta, super za svečane prilike
Ovo je izuzetno ukusna torta. Možete je pripremati za praznike jer lepo i dekorativno izgleda na stolu.
Da li postoji nešto ukusnije od kombinacije maka, bele čokolade, plazme i šumskog voća? Sladokusci će se verovatno usaglasiti u stavu da upravo ovi sastojci mogu da budu komponente idealne torte.
Stoga, ako ste u potrazi za desertom koji ih sadrži, dobra vest jeste da je upravo jednostavna torta od plazme i maka na današnjem meniju. Nakon što smo je videli na Instagram profilu @detaljzivota – poželeli smo da je što pre isprobamo.
Štaviše, upravo je ovaj recept jedan od onih za koje vam nije potrebno previše vremena, a ni truda – te predlažemo da ga napravite prvom prilikom. U nastavku donosimo potrebne sastojke, kao i proces pripreme.
Recept: Torta od plazme i maka
Sastojci
(01) Za osnovu
200g mlevenog maka
150g šećera
vanilin šećer ili aroma vanile
četiri kašike griza
600ml mleka
150g maslaca
350g mlevene plazme
(02) Za voćni deo
450g smrznutog voća
dve kašike gustina
sok od pola limuna
vanilin šećer ili aroma vanile
šećer (ako preferirate da je voće slađe)
(03) Za preliv
150g bele čokolade
80ml slatke pavlake
Priprema
U šerpicu sipajte mak (u zrnu ili meleveni), šećer, vanilin šećer, griz i mleko. Sastojke sjediniti na vatri, a nakon što je smesa prokuvala, počnite da je mešate. Kada se zgusnula, odnosno nakon deset minuta, dodajte maslac u vruću smesu i mešajte sve dok se on ne rastopi.
Potom dodajte mleveni keks, a nakon što ste ga sjedinili sa ostatkom smese – utapkajte je u kalup prečnika 24cm – odnosno, 20×30 – i odložite u frižider na nekoliko minuta. Za to vreme, stavite voće u šerpicu. Kada se odmrzlo, odnosno nakon što je ispustilo sok, dodajte sok od limuna, šećer i gustin, te mešajte dok se ne zgusne i dobije teksturu nalik na džem.
Naposletku, kada je u pitanju preliv od čokolade, sjedinite u šerpici belu čokoladu i slatku pavlaku, te mešajte dok se ne sjedine. Čokoladu prelijte preko torte, odnosno voćnog dela, i ostavite u frižideru dok se ne stegne.
Srbija Danas/Journal/Prenela J.Š.