TRAVAR OTKRIO: Sremuš je moćan saveznik u borbi PROTIV KANDIDE, evo kako da ga PRIPREMITE
Veoma je zdrav, iskoristite ga ovog proleća da očistite organizam
Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita i veoma ukusna biljka. Novinar i narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava ova biljka koja se u narodu naziva i divlji beli luk ili medveđi luk.
Posle zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne deluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, naglašava Antonijević.
- Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje - naglašava narodni travar. Sremuš može da se koristi samo kao svež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva lekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.
NE LIČI NA SEBE: Maja Marinković PROMENILA LIČNI OPIS, evo kako je izgledala PRE OPERACIJA (FOTO)
Snimak OCA Rade Manojlović ZAPALIO MREŽE: Pogledajte ŠTA VOZI, pevačica ga PRESRELA vozilom - HIT (VIDEO)
Deluje i na bakterije i na gljivice
Dokazano je čak i antivirusno dejstvo sremuša, posebno na virus gripa i neke druge viruse. Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u sremušu je takva da bakterije ne mogu da postanu rezistentne. Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, beli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja deluju antibakterijski.
- Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu - dodaje Antonijević.
Kako se priprema
Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mesi hleb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svež.
Momčilo Antonijević preporučuje i jedan zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je iseckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mleko, po mogućstvu ovčije. Umesto ulja, dodati mešavinu mlevenih semenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.
Kapi od sremuša
Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara.
Sto grama što svežijih listova sremuša, doboro oprati, iseckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mestu dve nedelje, uz češće mućkanje.
bNakon dve nedelje tečnost procediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mestu. Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog semena.