ТРАВАР ОТКРИО: Сремуш је моћан савезник у борби ПРОТИВ КАНДИДЕ, ево како да га ПРИПРЕМИТЕ
Веома је здрав, искористите га овог пролећа да очистите организам
Рано пролеће је време када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сремуш, невероватно лековита и веома укусна биљка. Новинар и народни травар, Момчило Антонијевић, открива како се користи и за шта се употребљава ова биљка која се у народу назива и дивљи бели лук или медвеђи лук.
После зимског периода, када смо јели јако много масне хране, која не делује добро на наш кардиоваскуларни систем, сремуш се појављује буквално као спаситељ, који ће да очисти наше крвне судове и помогне нашем срцу да нормално ради, наглашава Антонијевић.
- Да бисмо постигли потпун ефекат и очистили организам, потребно је да сремуш једемо сваки дан, у континуитету две недеље - наглашава народни травар. Сремуш може да се користи само као свеж. Не може да се суши, нити конзервира на било који начин (тако губи сва лековита својства), осим да се направи тинктура. Такође, било би добро сремуш што мање сецкати.
НЕ ЛИЧИ НА СЕБЕ: Маја Маринковић ПРОМЕНИЛА ЛИЧНИ ОПИС, ево како је изгледала ПРЕ ОПЕРАЦИЈА (ФОТО)
Снимак ОЦА Раде Манојловић ЗАПАЛИО МРЕЖЕ: Погледајте ШТА ВОЗИ, певачица га ПРЕСРЕЛА возилом - ХИТ (ВИДЕО)
Делује и на бактерије и на гљивице
Доказано је чак и антивирусно дејство сремуша, посебно на вирус грипа и неке друге вирусе. Количина етеричних уља и активних једињења у сремушу је таква да бактерије не могу да постану резистентне. Сремуш, као и његов питоми рођак, бели лук, садржи сумпорна једињења која делују антибактеријски.
- Уколико имате системску кандидијазу, иделано би било да користите сремуш, пошто он садржи и пребиотике, једињења која су заправо храна за корисне бактерије у нашем организму, како бисмо победили гљивичну инфекцију која се појавила у нашем телу - додаје Антонијевић.
Како се припрема
Сремуш може да се пржи са јајима, може да се додаје у проју са сиром, може да се меси хлеб са сремушом, али генерално, уколико га користимо да очистимо кардиоваскуларни систем, најбоље је да буде свеж.
Момчило Антонијевић препоручује и један занимљив рецепт за припрему салате од сремуша. Потребно је исецкати једну везу сремуша на крупније комаде. Од зачина ставити само мало соли и кисело млеко, по могућству овчије. Уместо уља, додати мешавину млевених семенки – рецимо сирову бундевину голицу и сунцокрет.
Капи од сремуша
Капи од сремуша за чишћење крвних судова, против повишеног холестерола и високог притиска, превентивно делују против срчаног и можданог удара.
Сто грама што свежијих листова сремуша, доборо опрати, исецкати и ставити у чисту теглу, па прелити са 300 милилитара 70% алкохола. Теглу добро затворити, промућкати и оставити на тамном и хладном месту две недеље, уз чешће мућкање.
бНакон две недеље течност процедити, оставити да се избистри, па пажљиво одлити од евентуалног талога. Сипати у чисте стаклене бочице и чувати на тамном месту. Пије се три пута на дан по 15 капи размућених у млаком чају од ланеног семена.