UKUSNA I LEKOVITA: Kopriva se VRAĆA na naše trpeze na VELIKA vrata! (RECEPT)
Puna gvožđa.
Postoji mnogo recepata za pripremanje koprive, jer se oduvek smatralo da je izuzetno lekovita bijlka.
Naše bake su je veoma često koristile u ishrani, a sada se ova biljka vraća na velika vrata na naše trpeze.
U TOKU DANA ĆETE JESTI MANJE: Svi razlozi zašto treba da doručkujete čokoladu!
Prepuna gvožđa
Njen enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije. Reguliše i nivo bielih krvnih zrnaca, a svež sok i čaj od koprive dobri su za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala.
Kopriva zaustavlja i krvarenje. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenim sitnim dlačicama koje žare Svi njeni delovi su lekoviti, od lišća, cvet, stabljike, korijena do semena.
Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, sprečava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mesta svežim listovima koprive olakšava bolove i pojačava cirkulaciju.
KORISNO JE ZNATI: Sada znamo kako SMEH utiče na naše zdravlje i raspoloženje!
Deluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, belančevine, ugljene hidrate i ostale sastojke u hrani, pa do unošenja vrednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina.
Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično deluju na proećne čišćenje organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mestima, daleko od saobraćaja.
Ovo su samo neki od recepata koje možete napraviti :
REŠITE SE PROLEĆNE ALERGIJE: Prirodni napitak koji će SPREČITI kijanje, svrab i curenje nosa!
Čorba od koprive
Pola kilograma mlade koprive dobro oprati i blanširati pet minuta. Propržiti crni luk i narendanu šargarepu, pa dodati brašno i koprivu. Sipati dva litra vode, začiniti i kada provre kuvati dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno sa kiselom pavlakom i kuvati dok ne proključa.
Salata od koprive i oraha
Staviti 200 grama mlade koprive u ključalu vodu i posle pet minuta izvaditi, ocediti i iseckati. Samleti 25 grama oraha i razmutiti u četvrtinu čaše sa sokom od kuvanja koprive. U smesu se dodaje i kafena kašičica sirćeta, so i biber po ukusu, a pred jelo malo iseckanog peršun i mlad luk.
OPREZ ZA LJUDE I KUĆNE LJUBIMCE! Sezona KRPELJA je počela, zaštitite se na vreme!
Salata od koprive i peršuna
Dobro oprati 150 grama mlade koprive i staviti ih pet minuta u ključalu vodu. Prebaciti u cediljku i kada se ocedi sitno iseckati. Dodati šaku usitnjenog peršuna i promešati, a odozgo poređati kolutiće tvrdo kuvanih jaja. Začiniti kiselom pavlakom, sirćetom i posoliti.
Oni su potencijalne UBICE, imali su više od dva promila alkohola: 34 vozača završilo u zatvoru
Salata od koprive i jaja
Dobro oprati 150 grama mlade koprive, skuvati pet minuta u ključaloj vodi, a zatim usitniti. Na koprivu poređati kolutove tvrdo kuvanog jajeta i začiniti sa 20 grama majoneza ili pavlake, pa posoliti po ukusu.