УКУСНА И ЛЕКОВИТА: Коприва се ВРАЋА на наше трпезе на ВЕЛИКА врата! (РЕЦЕПТ)
Пуна гвожђа.
Постоји много рецепата за припремање коприве, јер се одувек сматрало да је изузетно лековита бијлка.
Наше баке су је веома често користиле у исхрани, а сада се ова биљка враћа на велика врата на наше трпезе.
У ТОКУ ДАНА ЋЕТЕ ЈЕСТИ МАЊЕ: Сви разлози зашто треба да доручкујете чоколаду!
Препуна гвожђа
Њен ензим секретин утиче на повећавање броја црвених крвних зрнаца, па је одлична за борбу против анемије. Регулише и ниво биелих крвних зрнаца, а свеж сок и чај од коприве добри су за превенцију атеросклерозе, бубрежних обољења и упале мокраћних канала.
Коприва зауставља и крварење. Препознатљива је по својим зеленим срцоликим листовима прекривеним ситним длачицама које жаре Сви њени делови су лековити, од лишћа, цвет, стабљике, коријена до семена.
Ова биљка јача имунитет, снижава висок крвни притисак, спречава стварање каменца у бубрегу, а жарење болних реуматских места свежим листовима коприве олакшава болове и појачава циркулацију.
КОРИСНО ЈЕ ЗНАТИ: Сада знамо како СМЕХ утиче на наше здравље и расположење!
Делује и на низ функција метаболизма, почев од бољег излучивања пробавних сокова који разграђују масти, беланчевине, угљене хидрате и остале састојке у храни, па до уношења вредних витамина, минерала, есенцијалних киселина.
Поред рецепата за сок и чорбу, данас су веома популарне салате од коприве, које одлично делују на проећне чишћење организма. Једу се само млади изданци ове биљке, па треба набавити рукавице и набрати их на чистим местима, далеко од саобраћаја.
Ово су само неки од рецепата које можете направити :
РЕШИТЕ СЕ ПРОЛЕЋНЕ АЛЕРГИЈЕ: Природни напитак који ће СПРЕЧИТИ кијање, свраб и цурење носа!
Чорба од коприве
Пола килограма младе коприве добро опрати и бланширати пет минута. Пропржити црни лук и нарендану шаргарепу, па додати брашно и коприву. Сипати два литра воде, зачинити и када провре кувати двадесетак минута. Додати јаје умућено са киселом павлаком и кувати док не прокључа.
Салата од коприве и ораха
Ставити 200 грама младе коприве у кључалу воду и после пет минута извадити, оцедити и исецкати. Самлети 25 грама ораха и размутити у четвртину чаше са соком од кувања коприве. У смесу се додаје и кафена кашичица сирћета, со и бибер по укусу, а пред јело мало исецканог першун и млад лук.
ОПРЕЗ ЗА ЉУДЕ И КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ! Сезона КРПЕЉА је почела, заштитите се на време!
Салата од коприве и першуна
Добро опрати 150 грама младе коприве и ставити их пет минута у кључалу воду. Пребацити у цедиљку и када се оцеди ситно исецкати. Додати шаку уситњеног першуна и промешати, а одозго поређати колутиће тврдо куваних јаја. Зачинити киселом павлаком, сирћетом и посолити.
Они су потенцијалне УБИЦЕ, имали су више од два промила алкохола: 34 возача завршило у затвору
Салата од коприве и јаја
Добро опрати 150 грама младе коприве, скувати пет минута у кључалој води, а затим уситнити. На коприву поређати колутове тврдо куваног јајета и зачинити са 20 грама мајонеза или павлаке, па посолити по укусу.