UPOZORENJE STRUČNJAKA: Pazite na tamne mrlje i zeleni krompir - mogu biti otrovni!
Kad ovo vidite na krtoli, odmah je bacite!
Ukoliko prilikom ljušćenja krompira na njemu primetite tamne mrlje, sivocrne ili ljubičaste, ili je pak on svetlozelen - bacite taj krompir jer može biti otrovan, upozoravaju nutricionisti.
Nedavno je jedna korisnica društvenih mreža objavila video-snimak kako ljušti krompir i objašnjava da krtole koje imaju ljubičaste, tamne mrlje ili su svetlozelene boje mogu biti otrovne.
Bacite sve pokvareno
Muž ju je KRVNIČKI TUKAO, sahranila OBA SINA, želela sebi da PREKRATI MUKE - Najveće tragedije ovog sveta zadesile su Tinu Tarner
Glumicu koju SRBI OBOŽAVAJU muž uhvatio u PREVARI sa SVEKROM - Skandal o kojem svi govore, evo kako se ZAVRŠILO
- Posebno krompir koji ima zelenu boju u sebi ima veliku koncentraciju solanina. Solanin je komponenta otrova za pacove. Takav krompir ne treba da bude u našoj ishrani jer je otrovan. Zato je važno da i ne pokušavate da ga očistite i da koristite deo koji nema fleke, sav krompir bacite pa po cenu i da nemate krompir za ručak - navodi se između ostalog u tekstu koji prati ovaj snimak.
Nutricionista Ana Todorović kaže za Kurir da je ova tvrdnja tačna i potvrđuje da se u delovima krompira koji promene boju skuplja solanin, materija koja je toksična za ljudski organizam i koju termička obrada ne uništava.
- Predlaže se da se oljušti do potpuno zdravog dela ili da se ne konuzimira ako je veći deo krompira time kontaminiran, u suprotnom, ako se jede, često može imati posledice po ljudski organizam. Kao i svaka druga toksična materija, važno je kumulativno dejstvo, odnosno koliko dugo se izlažemo takvoj ishrani, što znači da ako se jednom u deset dana to potkrade, nije strašno, ali ako se vrlo često konzumiraju takve namirnice, to može negativno da utiče na organizam - objašnjava Todorovićeva.
Upozorava da ukoliko se unosi previše, može ispoljiti kancerogeno dejstvo:
- Može biti okidač zato što je toksično za bubrege, jetru, za unutrašnje organe. Treba izbegavati i proklijali krompir, kao i proklijali stari luk.
I klice su opasne
Nutricionista Milka Raičević napominje da krompir koji je zelen i koji ima klicu nije za upotrebu.
- Što tamnija boja, to je veća koncentracija solanina, takav krompir treba baciti! Problem je što ljudi bez obzira na to upotrebljavaju takav krompir. Kad se preseče krompir, može se videti i neka sivocrna boja, samim tim to znači da je toksin ušao i totalno uništio krompir i on više nije za upotrebu. Čak i domaćice, da bi spasle kućni budžet, odstrane to što je crno, a ostalo upotrebe. Međutim, ceo krompir nije za upotrebu - objašnjava.