UPOZORENJE STRUČNJAKA: Pazite na tamne mrlje i zeleni krompir - mogu biti otrovni!
Kad ovo vidite na krtoli, odmah je bacite!
Ukoliko prilikom ljušćenja krompira na njemu primetite tamne mrlje, sivocrne ili ljubičaste, ili je pak on svetlozelen - bacite taj krompir jer može biti otrovan, upozoravaju nutricionisti.
Nedavno je jedna korisnica društvenih mreža objavila video-snimak kako ljušti krompir i objašnjava da krtole koje imaju ljubičaste, tamne mrlje ili su svetlozelene boje mogu biti otrovne.
Bacite sve pokvareno
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/05/29/344783893_990412818941187_1389040605721197686_n.jpg?itok=U1viEZzc)
Muž ju je KRVNIČKI TUKAO, sahranila OBA SINA, želela sebi da PREKRATI MUKE - Najveće tragedije ovog sveta zadesile su Tinu Tarner
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/05/28/ffdsfdsfasf.jpg?itok=CPlAdl0j)
Glumicu koju SRBI OBOŽAVAJU muž uhvatio u PREVARI sa SVEKROM - Skandal o kojem svi govore, evo kako se ZAVRŠILO
- Posebno krompir koji ima zelenu boju u sebi ima veliku koncentraciju solanina. Solanin je komponenta otrova za pacove. Takav krompir ne treba da bude u našoj ishrani jer je otrovan. Zato je važno da i ne pokušavate da ga očistite i da koristite deo koji nema fleke, sav krompir bacite pa po cenu i da nemate krompir za ručak - navodi se između ostalog u tekstu koji prati ovaj snimak.
Nutricionista Ana Todorović kaže za Kurir da je ova tvrdnja tačna i potvrđuje da se u delovima krompira koji promene boju skuplja solanin, materija koja je toksična za ljudski organizam i koju termička obrada ne uništava.
- Predlaže se da se oljušti do potpuno zdravog dela ili da se ne konuzimira ako je veći deo krompira time kontaminiran, u suprotnom, ako se jede, često može imati posledice po ljudski organizam. Kao i svaka druga toksična materija, važno je kumulativno dejstvo, odnosno koliko dugo se izlažemo takvoj ishrani, što znači da ako se jednom u deset dana to potkrade, nije strašno, ali ako se vrlo često konzumiraju takve namirnice, to može negativno da utiče na organizam - objašnjava Todorovićeva.
Upozorava da ukoliko se unosi previše, može ispoljiti kancerogeno dejstvo:
- Može biti okidač zato što je toksično za bubrege, jetru, za unutrašnje organe. Treba izbegavati i proklijali krompir, kao i proklijali stari luk.
I klice su opasne
Nutricionista Milka Raičević napominje da krompir koji je zelen i koji ima klicu nije za upotrebu.
- Što tamnija boja, to je veća koncentracija solanina, takav krompir treba baciti! Problem je što ljudi bez obzira na to upotrebljavaju takav krompir. Kad se preseče krompir, može se videti i neka sivocrna boja, samim tim to znači da je toksin ušao i totalno uništio krompir i on više nije za upotrebu. Čak i domaćice, da bi spasle kućni budžet, odstrane to što je crno, a ostalo upotrebe. Međutim, ceo krompir nije za upotrebu - objašnjava.