Danas se završio USKRŠNJI POST, a doktor UPOZORAVA: "Ova hrana posle posta pravi PAKAO U ŽELUCU"
Hrana koja pravi najveće probleme posle posta mora postepeno da se uvodi
Uskršnji post ćemo prekinuti na Uskrs, i tada će veliki broj ljudi praznik obeležiti pravom gozbom. Nakon višenedeljnog posta, odjednom će se u tanjiru naći meso, jaja, poslastice... I sve to može da izazove probleme s varenjem.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/15/2000872115_3.jpg?itok=WwJhdL1l)
"Sutra prvo odlazim u CRKVU na PRIČEST": Nikolina Kovač otkrila za SD kako ove godine proslavlja VASKRS (FOTO)
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/14/profimedia-0528700044.jpg?itok=3qYY8fsB)
PAZITE DA SE NE OTRUJETE! Nutricionista za SD otkriva koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa - VIŠE OD OVOLIKO NE SMETE POJESTI TOKOM DANA
Stručnjaci kažu da je pravilan završetak posta i prelazak na ishranu bogatu životinjskim mastima i proteinima možda i najvažniji deo istog, gledano sa zdravstvenog stanovišta. Organizam ponovo mora da „uključi“ proizvodnju enzima za varenje masti i proteina, kako njihovo unošenje ne bi izazvalo zdravstvene probleme, pre svega u sistemu za varenje.
Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta. Ukoliko post traje duži period, potrebna su barem četiri dana za prelazak na redovnu ishranu. Ovaj period je 1-3 dana posle kraćeg posta i jedan dan kod jednodnevnih postova.
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na Televiziji K1 o pravilnom prekidanju posta i upozorio na namirnice koje mogu da izazovu tegobe u varenju. Ljudi se sve češće žale na nadimanje ili loše varenje, a doktor je podvukao koje namirnice izazivaju stomačne probleme.
"Posle prazničnog ručka, ako nismo bili umereni, možemo da očekujemo nadimanje ili gasove. Ali sa ovim problemima se bore i ljudi koji jedu "normalno", svakog dana, a opet im neka namirnica izaziva neprijatne tegobe. Doktor je objasnio koje namirnice izazivaju nadimanje.
"Gas u želucu je 15 odsto progutanog vazduha, a u crevima je 75 odsto produkt fermentacije. E sad, šta fermentira? U pitanju su namirnice koje sadrže neskrobne ugljene hidrate, mi ne možemo da ih razgradimo i oni onda fermentiraju, to je jedna nepodnošljivost koja pravi gasove", rekao je doktor i dao tačan spisak namirnica koje prave problem u sistemu za varenje. U pitanju su, složio se on, namirnice koje su lako dostupne i popularne u našem narodu, a osim toga što su ukusne važe i za zdrave. Ali, mogu da izazovu gasove.
To su: crni luk, pasulj, grašak, boranija, karfiol, brokoli, celer, rotkva, jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, smokve, nar.
Masnoća je, kazao je gastroenterolog, "bum" u želucu.
Uskršnji doručak počinje obaveznim takmičenjem u razbijanju farbanih jaja. Uživajte u tome neograničeno, ali ograničite broj jaja koja ćete pojesti. Jedno jaje vas neće ubiti, ali postoji i bolji način: konzumiranje belanaca bogatih proteinima, a ostavljanje žumanaca bogatih mastima po strani, omogućiće lakši i postepeniji prelaz na hranu bogatu masnoćama i proteinima.