Данас се завршио УСКРШЊИ ПОСТ, а доктор УПОЗОРАВА: "Ова храна после поста прави ПАКАО У ЖЕЛУЦУ"
Храна која прави највеће проблеме после поста мора постепено да се уводи
Ускршњи пост ћемо прекинути на Ускрс, и тада ће велики број људи празник обележити правом гозбом. Након вишенедељног поста, одједном ће се у тањиру наћи месо, јаја, посластице... И све то може да изазове проблеме с варењем.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/15/2000872115_3.jpg?itok=WwJhdL1l)
"Сутра прво одлазим у ЦРКВУ на ПРИЧЕСТ": Николина Ковач открила за СД како ове године прославља ВАСКРС (ФОТО)
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/14/profimedia-0528700044.jpg?itok=3qYY8fsB)
ПАЗИТЕ ДА СЕ НЕ ОТРУЈЕТЕ! Нутрициониста за СД открива колико дуго смете да једете јаја после Ускрса - ВИШЕ ОД ОВОЛИКО НЕ СМЕТЕ ПОЈЕСТИ ТОКОМ ДАНА
Стручњаци кажу да је правилан завршетак поста и прелазак на исхрану богату животињским мастима и протеинима можда и најважнији део истог, гледано са здравственог становишта. Организам поново мора да „укључи“ производњу ензима за варење масти и протеина, како њихово уношење не би изазвало здравствене проблеме, пре свега у систему за варење.
Период адаптације на редовну исхрану зависи од дужине поста. Уколико пост траје дужи период, потребна су барем четири дана за прелазак на редовну исхрану. Овај период је 1-3 дана после краћег поста и један дан код једнодневних постова.
Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић причао је на Телевизији К1 о правилном прекидању поста и упозорио на намирнице које могу да изазову тегобе у варењу. Људи се све чешће жале на надимање или лоше варење, а доктор је подвукао које намирнице изазивају стомачне проблеме.
"После празничног ручка, ако нисмо били умерени, можемо да очекујемо надимање или гасове. Али са овим проблемима се боре и људи који једу "нормално", сваког дана, а опет им нека намирница изазива непријатне тегобе. Доктор је објаснио које намирнице изазивају надимање.
"Гас у желуцу је 15 одсто прогутаног ваздуха, а у цревима је 75 одсто продукт ферментације. Е сад, шта ферментира? У питању су намирнице које садрже нескробне угљене хидрате, ми не можемо да их разградимо и они онда ферментирају, то је једна неподношљивост која прави гасове", рекао је доктор и дао тачан списак намирница које праве проблем у систему за варење. У питању су, сложио се он, намирнице које су лако доступне и популарне у нашем народу, а осим тога што су укусне важе и за здраве. Али, могу да изазову гасове.
То су: црни лук, пасуљ, грашак, боранија, карфиол, броколи, целер, ротква, јабуке, крушке, шљиве, брескве, кајсије, смокве, нар.
Масноћа је, казао је гастроентеролог, "бум" у желуцу.
Ускршњи доручак почиње обавезним такмичењем у разбијању фарбаних јаја. Уживајте у томе неограничено, али ограничите број јаја која ћете појести. Једно јаје вас неће убити, али постоји и бољи начин: конзумирање беланаца богатих протеинима, а остављање жуманаца богатих мастима по страни, омогућиће лакши и постепенији прелаз на храну богату масноћама и протеинима.