UŽAS! U PILETINI IMA NAJVIŠE HEMIJE I ANTIBIOTIKA: Uz ovaj jednostavan trik OČISTITE meso od otrova
U Srbiji je piletina najpopularnija vrsta mesa, a studija otkriva koji deo pileta je najštetniji po zdravlje.
Piletina je u Srbiji, pored svinjetine, najpopularnija vrsta mesa. Jedan od razloga je dostupnost, blag ukus bez jakog mirisa, ali i cena koja je pristupačnija od, na primer, junetine, teletine ili svinjetine.
Bonus je što je ovo meso bogato raznim hranljivim materijama, korisnim za zravlje organizma.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/02/01/shutterstock_1526267093.jpg?itok=JorLIn-L)
NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/02/06/profimedia-0754342721.jpg?itok=zd8CqrCX)
"Ovo je JEZIVO" SINOĆ SU SVI GLEDALI U MADONU I MOLILI SE DA JOJ LICE NE PUKNE: Izgleda zastrašujuće (FOTO)
Da bi se smanjio trošak i ubrzao proces uzgoja ovih životinja, one se hrane ne samo kombinovanom hranom, već im se dodaju i hormoni. A da bi se sprečile bolesti i smrtnost svela na minimum, hrani se dodaju i antibiotici.
Kada se takvo meso nađe na trpezi, onda sve što je životinja jela tokom uzgoja ulazi u naše telo. Da biste izbegli i sami da zatrujete sopstveni organizam, postoje tri načina da očistite ovo meso od svega štetnog.
Kada jedete piletinu bolje je da ne konzumirate kožicu koja se u potpunosti sastoji od masti i, osim toga, može da sadrži veliki broj bakterija.
Takođe, preporuka je i da se ne jedu pluća, jer čak ni termička obrada visokom temperaturom nije u stanju da u potpunosti ukloni sve parazite iz njih.
Kineski stručnjaci su savetovali i da ne koristite glavu (što se inače kod nas retko koristi), jer upravo ovaj deo pileta akumulira sve štetne materije koje životinja pojede tokom svog života.
Kuvanje u dve vode
Poznato je da sve štetne materije iz mesa tokom kuvanja zapravo isparavaju u vodu. Pa tako, ako ste rešili da kuvate supicu sa pilećim mesom onda dva puta bacite vodu u kojoj se kuva - prvi put kada voda samo proključa, a drugi put kada je meso napola kuvano.
"Kiseljenje"
Ovaj metod najviše podseća na kiseljenje. Omogućava vam ne samo da se rešite štetnih supstanci u piletini, već i da ubrzate proces kuvanja i poboljšate ukus mesa. Pripremite rastvor od 4 kašike soli i jednog litra vode sobne temperature. Dodajte 2-3 kašike limunovog soka ili pola kašičice limunske kiseline. Sve dobro izmešajte da se sastojci rastope. Piletinu iseći komade i potopiti u polovinu ove tečnosti. Ostavite da odstoji par sati, zatim isperite meso tekućom vodom i ponovite postupak sa preostalom tečnošću.
Bacite kožicu i iznutrice
Ako se snabdevate mesom iz supermarketa, stručnjaci upozoravaju na određene delove pileta gde se ova hemija više zadržava.
Najkorisnije i najzdravije je belo meso, ali se svakako preporučuje da bude dobro termički obrađeno kako bi se uništili svi mogući patogeni.
Kuvar Sergej Sinicin je i preporučio da se prilikom kupovine meso prvo pomiriše – ako osetite miris hemikalija, odustanite, u takvom mesu više nema zdravih sastojaka. On je posavetovao sve i da izbegavaju kožicu, jer osim što ima puno štetnih materija, diže holesterol u krvi.