Večeras je doček PRAVOSLAVNE NOVE GODINE! Donosimo vam TRIK iz restorana za spremanje svinjskog MESA - Ukus je neverovatan, a svaki komad je sočan
Srećan vam početak Nove godine po julijanskom kalendaru
Večeras, 13. januara, širom Srbije slavi se pravoslavna Nova godina, a kao i za svaki veliki praznik, obavezno se priprema obilan i ukusan obrok. Jedan od običaja koji se ne propušta je priprema svinjskog mesa, najčešće svinjske glave, koja je simbol prosperiteta i napretka. Naime, u tradiciji se veruje da svinja svojom njuškom kopa zemlju, pa je to put ka napretku i uspehu u narednoj godini. Pečena svinjska glava je najpoznatija, ali ako želite da isprobate nešto drugo, imamo za vas fantastičan recept za sočno svinjsko meso koje će oduševiti sve prisutne!
U restoranima širom Balkana, šefovi kuhinje imaju svoje male tajne za pripremu svinjskog mesa koje će biti neverovatno sočno, sa bogatim aromama i divnim hrskavim spoljašnjim slojem. Ovaj trik, koji ćemo podeliti sa vama, koristi svinjski but, a rezultat je jednostavno fantastičan! Pratite ovaj recept i vaš sto će biti prepun pohvala i oduševljenih gostiju.
Recept za sočan svinjski but sa začinskom korom:
Sastojci:
- 1 svinjski but (oko 2-3 kg)
- 5 čena belog luka
- 2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica sušenog origana
- 3 kašičice senfa (po mogućstvu Dijon senf)
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 kašičice balzamiko sirćeta
- 1 veza svežeg ruzmarina
- 1 limun
Priprema:
1. Pripremite marinadu: U velikoj posudi pomešajte mleveni biber, so, mlevenu papriku, origano i izgnječeni beli luk. Dodajte senf, maslinovo ulje, balzamiko sirće i sok od jednog limuna. Sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
2. Priprema mesa: Svinjski but operite, osušite i pažljivo ga natrljajte marinadom sa svih strana. Ostavite meso da odstoji u marinadi najmanje 2-3 sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.
3. Priprema za pečenje: Nakon što je meso marinirano, izvadite ga iz frižidera i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.
4. Pečenje: Na dnu pleha stavite nekoliko grančica svežeg ruzmarina, a zatim stavite meso. Pokrijte ga aluminijumskom folijom i stavite u pećnicu. Pecite ga oko 2 sata, povremeno prelivajući sa sopstvenim sokom.
5. Finalni korak: Nakon što je meso omekšalo i dobro se ispeklo, skinite foliju i povećajte temperaturu pećnice na 220°C. Pecite još 30-40 minuta dok meso ne dobije lepu hrskavu koricu.
6. Serviranje: Izvadite meso iz rerne i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta pre nego što ga isecite na tanke šnicle. Poslužite sa prilogom po želji, poput pečenih krompira, zelene salate ili kremastog pire krompira.
Tajna sočnosti:
Trik za savršeno sočan svinjski but je u tome što ga pečete prvo pokrivenog folijom, a zatim ga otkrivate kako bi dobio savršenu hrskavu koricu. Ovaj proces omogućava da meso zadrži svu vlagu unutar sebe, dok spolja dobija lepu, aromatičnu koru.
Uz ovaj recept, vaša pravoslavna Nova godina biće ne samo ukusan, već i poseban trenutak za pamćenje. Sigurno ćete oduševiti goste, a niko neće verovati koliko je jednostavno pripremiti meso koje je kao iz restorana!