Вечерас је дочек ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ! Доносимо вам ТРИК из ресторана за спремање свињског МЕСА - Укус је невероватан, а сваки комад је сочан
Срећан вам почетак Нове године по јулијанском календару
Вечерас, 13. јануара, широм Србије слави се православна Нова година, а као и за сваки велики празник, обавезно се припрема обилан и укусан оброк. Један од обичаја који се не пропушта је припрема свињског меса, најчешће свињске главе, која је симбол просперитета и напретка. Наиме, у традицији се верује да свиња својом њушком копа земљу, па је то пут ка напретку и успеху у наредној години. Печена свињска глава је најпознатија, али ако желите да испробате нешто друго, имамо за вас фантастичан рецепт за сочно свињско месо које ће одушевити све присутне!
У ресторанима широм Балкана, шефови кухиње имају своје мале тајне за припрему свињског меса које ће бити невероватно сочно, са богатим аромама и дивним хрскавим спољашњим слојем. Овај трик, који ћемо поделити са вама, користи свињски бут, а резултат је једноставно фантастичан! Пратите овај рецепт и ваш сто ће бити препун похвала и одушевљених гостију.
Рецепт за сочан свињски бут са зачинском кором:
Састојци:
- 1 свињски бут (око 2-3 кг)
- 5 чена белог лука
- 2 кашичице млевеног црног бибера
- 2 кашичице соли
- 1 кашичица млевене паприке
- 1 кашичица сушеног оригана
- 3 кашичице сенфа (по могућству Дијон сенф)
- 100 мл маслиновог уља
- 2 кашичице балзамико сирћета
- 1 веза свежег рузмарина
- 1 лимун
Припрема:
1. Припремите маринаду: У великој посуди помешајте млевени бибер, со, млевену паприку, оригано и изгњечени бели лук. Додајте сенф, маслиново уље, балзамико сирће и сок од једног лимуна. Све добро промешајте док не добијете хомогену смесу.
2. Припрема меса: Свињски бут оперите, осушите и пажљиво га натрљајте маринадом са свих страна. Оставите месо да одстоји у маринади најмање 2-3 сата, а најбоље би било да га оставите преко ноћи у фрижидеру.
3. Припрема за печење: Након што је месо маринирано, извадите га из фрижидера и оставите да се загреје на собној температури. У међувремену, загрејте рерну на 180°Ц.
4. Печење: На дну плеха ставите неколико гранчица свежег рузмарина, а затим ставите месо. Покријте га алуминијумском фолијом и ставите у пећницу. Пеците га око 2 сата, повремено преливајући са сопственим соком.
5. Финални корак: Након што је месо омекшало и добро се испекло, скините фолију и повећајте температуру пећнице на 220°Ц. Пеците још 30-40 минута док месо не добије лепу хрскаву корицу.
6. Сервирање: Извадите месо из рерне и оставите га да одстоји неколико минута пре него што га исеците на танке шницле. Послужите са прилогом по жељи, попут печених кромпира, зелене салате или кремастог пире кромпира.
Тајна сочности:
Трик за савршено сочан свињски бут је у томе што га печете прво покривеног фолијом, а затим га откривате како би добио савршену хрскаву корицу. Овај процес омогућава да месо задржи сву влагу унутар себе, док споља добија лепу, ароматичну кору.
Уз овај рецепт, ваша православна Нова година биће не само укусан, већ и посебан тренутак за памћење. Сигурно ћете одушевити госте, а нико неће веровати колико је једноставно припремити месо које је као из ресторана!