Направите БРЗЕ КРОФНЕ ИЗ РЕРНЕ, не прже се у дубоком уљу и не гоје - Нарасту огромне, а праве се дупло брже од стандардних
Праве се дупло брже од стандардних, а укус је фантастичан
Крофне су омиљени слаткиш који су нам спремале баке. Те велике, мекане и изнутра шупље лоптице посуте шећером у праху свима су омиљене, али припрема традицоналних крофни није нимало једноставна. Ту је и део са пржењем у дубоком уљу, што није здраво, а стајање уз шпорет јако је напорно.
Зато смо за вас пронашли рецепт за преукусне крофне из рерне, које се праве дупло брже, а укус је фантастичан!
Састојци:
- 40 г свежег квасца,
- 900 г оштрог брашна око 100 г меког за премесивање и обликовање,
- 4 цела јаја,
- 300 мл јогурта,
- 200 мл воде,
- 150 гр шећера око 150 да се уваљају крофнице,
- 150 г маргарина 100 за премазивање.
Припрема:
У млакој води размутит квасац и ставити кашику шећера. У ванглу сипати оштро брашно, јогурт, јаја, остатак шећера, отопљен маргарин и квасац који је одстајао пар минута. Варјачом сјединити тесто, тако да буде мекано и лепљиво. Добро израдити варјачом, па оставити да одстоји сат времена, да се удвостручи.
Када је тесто нарасло, посути меким брашном радну површину, истрести тесто и премесити лагано и полако. Посути опет брашном површину и тесто па оклагијом развући на дебљину 1 - 1,5 цм. Чашом вадити крофне и слагати у плех који сте премазали другим маргарином. Водите рачуна да вам остане простора између крофни јер ће доста нарасти, а због тога вам све сигурно неће стати у један плех.
Оставите прву тепсију са крофнама да одстоји 15 минута, па укључите рерну да се загреје на 180 степени. Тек тада часом вадите другу туру крофни, да вам не би прекисле ако их будете вадили кад и прве.
Када се рерна загрејала, а крофнице удвостручиле, ставите да се пеку док не добију светло браон боју. Док се пеку отопите остатак маргарина и чим извадите из рерне, крофнице одмах премажите и уваљајте у шећер, или мешавину шећера и цимета. Уживајте!
Србија Данас/Стил, Л.В./Пренела Ј.Ш.