14. јануара се прави ПОГАЧА ЗА СРЕЋУ - ВАСИЛИЦА, а ово је најпростији рецепт! Веома је важно како се украшава, то доноси БЛАГОСТАЊЕ у породицу
У уторак, 14. јануара, на дан када Српска православна црква обележава први дан Нове године по јулијанском календару, али и дан Светог Василија и Мали Божић, обичај налаже да се на трпези нађе обредни колач василица. Василица се разликује од божићне погаче чеснице, у њу се не ставља новчић, а њена припрема, али и име разликују се од краја до краја земље.
Универзално име ова погача за срећу добила је по Светом Василију, али је широм Србије зову и масленица, папуљица, груваница, бараница, попареница, васуљица...
Кроз историју се би се правила од онога чега у датом крају има највише - пшенице, кукуруза, ораха... Зато се данас она припрема на неколико начина, а постоје бројне слане варијанте, па чак и слатке са медом!
И не заборавите, често се василица шара са три цевчице од зове или три дренове гранчице, увезане црвеним концем, што представља свету Тројицу.
Ми вам доносимо једноставан и најустаљенији рецепт за василицу!
Потребни састојци:
- 20г квасца
- 1/2 кашичице шећера
- 1 кг брашна
- 1 кашичица соли
- пола литра топле воде
- 50 мл уља
Припрема:
Ставите квасац да надође са пола кашичице шећера и брашна у мало воде. Помешајте брашно, додајте со, квасац, воду и месите док не добијете лепо и еластично тесто које се не лепи за руке. Оставити тесто да нарасте - око пола сата, отприлике да нарасте на дебљину од два прста.
Премесите тесто. Избодите виљушком површину. Оставите василицу да се одмара око 30 минута.
Пеците на 220 степени око 40 минута, смањите на 160 степени и пеците још око 20 минута.
Србија Данас/Блиц Жена, Стефана Павловић/Пренела Ј.Ш.