Направите ЗИМСКЕ ПИХТИЈЕ на старински начин! Пуне су састојка који "ЛЕЧИ" од главе до пете, а посебно ЖЕНЕ - По овом рецепту свима ће УСПЕТИ
Пихтије су сам желатин, а желатин значи колаген, а колаген значи младост - Жене, само напред
Пихтије су незаобилазна зимска посластица која нас подсећа на традицију и топлину домаће кухиње. Осим што су одличан избор за празничну трпезу, пихтије имају и бројне здравствене предности које их чине идеалним јело, нарочито за жене. Припремљене на старински начин, ове укусне и хранљиве делиције нису само посластица за непце, већ праву терапију за тело, пружајући бројне користи за кожу, кости, зглобове и целокупно здравље.
Зашто су пихтије здраве?
Један од главних разлога зашто би пихтије требало да се нађу на вашем столу је њихов богат садржај желатина, који је изврстан извор колагена. Колаген је основни градивни блок коже, косе, ноктију, костију и зглобова. Како старимо, природна производња колагена опада, што доводи до опуштања коже, појаве бора, као и болова у зглобовима. Редовно конзумирање пихтија може помоћи да се надокнади овај недостатак, побољшава еластичност коже и здравље зглобова.
Жене, посебно, могу имати користи од редовног конзумирања пихтија. Колаген из пихтија побољшава снагу косе и ноктију, смањује видљивост бора и помаже у одржавању тонуса коже. Такође, његов учинак на зглобове може ублажити болове у леђима, коленима и другим деловима тела, што је посебно корисно током хладних зимских месеци када зглобови често постану укочени.
Тајна старинског рецепта
За разлику од модерних верзија пихтија које могу бити пуњене различитим адитивима и појачивачима укуса, старински рецепт за пихтије фокусира се на једноставне и природне састојке. Комбинација меса (обично свињетине, говедине или живине), заједно са зачинима попут белог лука, ловоровог листа, бибера и соли, даје пихтијама богат и укусан укус. Процес кувања и развлачења желатина из меса је кључан, јер управо овај поступак омогућава да пихтије постану богате у колагену, пружајући вашем организму све његове предности.
Пихтије за здравље костију и зглобова
Колаген који се налази у пихтијама може значајно допринети здрављу костију. Истраживања показују да колаген помаже у одржавању густине костију и смањењу ризика од остеопорозе, посебно код жена које су у постменопаузи. Ако патите од болова у зглобовима или остеоартритиса, редовно конзумирање пихтија може ублажити симптоме и побољшати покретљивост.
Поред тога, колаген из пихтија помаже синтетизовању хрскавице, што је важно за здравље зглобова. Ово може бити од велике користи за особе које проводе много времена у седењу, или оне које су физички активне и изложене великим напорима.
Тајне за успешне пихтије
Када припремате пихтије, најважнији фактор је време. Традиционални начин кувања пихтија подразумева дуготрајно кување, које омогућава да се желатин из меса постепено ослобађа, чинећи пихтије богатим колагеном. Иако може потрајати неколико сати, резултати ће бити вредни труда – пихтије ће бити чврсте, укусне и пуни хранљивих материја које ће учинити да се осећате добро изнутра.
Нека вам овај рецепт за зимске пихтије буде подсећање на то колико је важно у исхрану укључити хранљиве и природне састојке. Колаген из пихтија није само добар за здравље, већ је и одличан савезник у очувању лепоте и младоликости. Уз мало труда и пажње, можете уживати у овој старинској посластици која, осим што је укусна, има и бројне здравствене користи.
Уживајте у правим зимским пихтијама и нека вам донесу здравље и срећу у сваком залогају!
Састојци:
- 2 ком буткице
- 2 ком коленице
- 1 кг меса од врата
- 1 главица белог лука
- 2 главице црног лука
- 1 супена кашика сувог зачина
- по укусу со,бибер,зачинска паприка
- 2 кесице желатина говеђег млевеног
Припрема
Месо од врата коленице и буткице опрати. Ставити у већу шерпу додати очишћене главице црног лука сипати доста воде и 2 кашике соли. Ставити на ринглу кад проври смањити температуру рингле и крчкати док се месо не одвоји од кости. Процедити на цедиљку. Воду у којој се месо крчкало вратити на млаку ринглу. 2 кесице желатина направити по упутству са кесице. Док желатин бубри припремити месо. Месо исецкати на крупније комаде. Додати зачине промешати, а месо сложити у мању дубљу тепсију. Кад је желатин набубрио ставитзи га у воду у којој се месо крчкало промешати па кад се растопи прелити преко меса. Виљушком месо фино поравнати, мало протрести тепсију. Осавити да се охлади. Сећи сутрадан. Пихтије се савршено секу јер се желатин фино стегао. По жељи пихтије посути љутом зачинском паприком и ситно сецканим белим луком. Пријатно.