ЛЕЊА ПИТА с јабукама по рецепту из бакине свеске - Омиљени КОЛАЧ ИЗ ДЕТИЊСТВА који успева и почетницима у кухињи
Лења пита је један од омиљених старинских колача који се веома једноставно прави, а такође је и јефтин, с обзиром да већину намирница које иду у колач већ имате у кући.
Доносимо вам једноставан рецепт за старинску лењу питу која успева чак и несикусним домаћицама.
Састојци:
3 јајета
250гр масти
200гр шећера
200мл јогурта
500гр брашна
1 прашак за пециво
1кг јабука
цимет, рендана кора лимуна (по жељи)
Припрема:
Умутити цела јаја са машћу и шећером, додати јогурт и брашно помешано са прашком за пециво. Додати и нарендану кору лимуна, па тесто поделити на два једнака дела. Јабуке нарендати, па кратко продинстати на шпорету, да уври вишак течност. У зависности од врсте јабука, додати шећера и цимета по укусу. У подмазан плех развући једну кору, па по њој распоредити надев од јабука. Затим покрити другом половином теста и пећи на 180 до 200 степени око 40 минута. Пита је печена када порумени и када се одваја од ивица плеха. Печену питу посути шећером у праху и сећи на квадрате.
Србија Данас/Блиц Жена, Марија Брчић/Пренела Ј.Ш.