Ovaj VIRUS trenutno NAJVIŠE BRINE SRBE? Pogađa sve ljude, lako se prenosi, a zarazni ste i nakon ozdravljenja
Ovaj virus jednako pogađa i decu i odrasle, a vrlo lako se prenosi.
Zabeleženi slučajevi norovirusa su i dalje visoki za ovo doba godine.
Povraćanje je primećeno 665 puta u dve nedelje zaključno sa 26. martom, otkrili su podaci Britanske zdravstvene bezbednosne agencije (UKHSA).
I dalje najviše pogađa decu do četiri godine, kao i ljude od 65 i više godina.
KOJE GODINE STE ROĐENI, TAKVA VAM JE SREĆA! Prema kineskom horoskopu ova 3 ZNAKA su predodređena za uspeh
Ovo Novak Đoković koristi za JAČANJE IMUNITETA: Jednostavna Noletova zdravstvena smernica koja može da koristi SVAKOME
UKHSA je priznala da su slučajevi neznatno opali u poređenju sa onim što su bili pre dve nedelje, ali su i dalje visoki. Isti slučaj je i u Srbiji.
Većina ljudi se razboli od norovirusa nakon direktnog kontakta sa nekim ko je zaražen virusom.
Ovo uključuje dodirivanje površine koja je kontaminirana česticama izmeta ili povraćanja od zaražene osobe, a zatim stavljanje neopranih ruku blizu usta.
Opasnost veća pred uskršnje praznike
Još jedan način prenosa koji treba imati na umu dok se pripremate za druženje sa prijateljima i porodicom narednog uskršnjeg vikenda je da norovirus možete pokupiti i iz svoje omiljene hrane.
Kada norovirus kruži u vašoj zajednici, veća je verovatnoća da će završiti na vašem tanjiru nakon što ga neko drugi dodiruje, prenosi The Sun.
Mnoge epidemije povezane sa hranom počinju u restoranima ili na organizovanim događajima i okupljanjima kada zaraženo osoblje dodirne hranu spremnu za jelo golim rukama pre nego što je posluži.
Ipak, bilo koja hrana koja se jednostavno dodirne, čak i nakon što je kuvana, može biti kontaminirana norovirusom ako zaražena osoba rukuje njom - tako da ne mora čak ni da bude zarazan kuvar.
Tri namirnice koje se najčešće povezuju sa izbijanjem norovirusa su:
- zeleniš
- sveže voće
- školjke
Dakle, redovno pranje ruku je dobar način da se izbegne zaraza.
A ako sumnjate da je hrana u vašem domu došla u kontakt sa nekim sa zarazom, najbolje je da je bacite.
Kada je u pitanju ishrana u restoranima, vredi izbegavati jesti nekuvanu hranu poput salata i tražiti mesta na kojima ljudi koji dolaze u kontakt sa vašom hranom otvoreno nose rukavice, rekao je profesor Darin Detviler sa bezbednosti hrane na Univerzitetu Northeastern u Bostonu, SAD.