Овај ВИРУС тренутно НАЈВИШЕ БРИНЕ СРБЕ? Погађа све људе, лако се преноси, а заразни сте и након оздрављења
Овај вирус једнако погађа и децу и одрасле, а врло лако се преноси.
Забележени случајеви норовируса су и даље високи за ово доба године.
Повраћање је примећено 665 пута у две недеље закључно са 26. мартом, открили су подаци Британске здравствене безбедносне агенције (УКХСА).
И даље највише погађа децу до четири године, као и људе од 65 и више година.
КОЈЕ ГОДИНЕ СТЕ РОЂЕНИ, ТАКВА ВАМ ЈЕ СРЕЋА! Према кинеском хороскопу ова 3 ЗНАКА су предодређена за успех
Ово Новак Ђоковић користи за ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: Једноставна Нолетова здравствена смерница која може да користи СВАКОМЕ
УКХСА је признала да су случајеви незнатно опали у поређењу са оним што су били пре две недеље, али су и даље високи. Исти случај је и у Србији.
Већина људи се разболи од норовируса након директног контакта са неким ко је заражен вирусом.
Ово укључује додиривање површине која је контаминирана честицама измета или повраћања од заражене особе, а затим стављање неопраних руку близу уста.
Опасност већа пред ускршње празнике
Још један начин преноса који треба имати на уму док се припремате за дружење са пријатељима и породицом наредног ускршњег викенда је да норовирус можете покупити и из своје омиљене хране.
Када норовирус кружи у вашој заједници, већа је вероватноћа да ће завршити на вашем тањиру након што га неко други додирује, преноси The Сун.
Многе епидемије повезане са храном почињу у ресторанима или на организованим догађајима и окупљањима када заражено особље додирне храну спремну за јело голим рукама пре него што је послужи.
Ипак, било која храна која се једноставно додирне, чак и након што је кувана, може бити контаминирана норовирусом ако заражена особа рукује њом - тако да не мора чак ни да буде заразан кувар.
Три намирнице које се најчешће повезују са избијањем норовируса су:
- зелениш
- свеже воће
- шкољке
Дакле, редовно прање руку је добар начин да се избегне зараза.
А ако сумњате да је храна у вашем дому дошла у контакт са неким са заразом, најбоље је да је баците.
Када је у питању исхрана у ресторанима, вреди избегавати јести некувану храну попут салата и тражити места на којима људи који долазе у контакт са вашом храном отворено носе рукавице, рекао је професор Дарин Детвилер са безбедности хране на Универзитету Northeastern у Бостону, САД.