VITAMIN D ESENCIJALNI NUTRIJENT ZDRAVOG ORGANIZMA
Uprkos mogućnosti da vitamin D naš organizam sam stvori tokom izlaganja sunčevoj svetlosti, procenjuje se da čak 40% -75% ljudi u svetu pati od nedostatka ovog vitamina
Vitamin D jedan je od ključnih hranljivih nutrijenata nepohodnih za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Ono što ga čini posebnim jeste to što je ujedno vitamin ali i hormon. Različite studije pokazale su da ima značajnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, bolesti kostiju, moždanog udara, dijabetesa, autoimunih i mnogih drugih bolesti.
Uprkos mogućnosti da vitamin D naš organizam sam stvori tokom izlaganja sunčevoj svetlosti, procenjuje se da čak 40% -75% ljudi u svetu pati od nedostatka ovog vitamina.
Zbog čega?
Čitav niz faktora utiče na sposobnost našeg tela da proizvodi vitamin D: godišnje doba, zagađenost vazduha, upotreba krema za sunčanje, starosno doba i mnogi drugi. Dermatolozi, na primer, savetuju da se prilikom direktnog izlaganja suncu koriste kreme sa zaštitnim faktorima kako bi se umanjio štetan uticaj UV zraka. Osim tog problema, vitamin D je prirodno prisutan tek u nekolicini namirnica.
Šta je pravi izbor, kada je reč o ishrani?
Iako je izbor namirnica sužen, onih nekoliko koje su dobar izvor vitamina D su nam lako dostupne i pogodne za svakodnevnu ishranu. To su – riba i riblje ulje, mleko i mlečni proizvodi.
S obzirom na to da riba mora biti sveža i iz proverenih voda, kako bi bila zdrava, ostaje nam mleko kao najlakše dostupan izvor važnog nutrijenta kao što je vitamin D. Svakodnevna konzumacija kravljeg mleka važna je kako za decu, tako i za starije osobe, kao i za žene tokom trudnoće i perioda laktacije. Mleko čuva naše kosti i zube tako što omogućava maksimalnu apsorpciju kalcijuma iz creva. Osim toga, ono sadrži čitav niz važnih vitamina i minerala, koji su višestruko blagotvorni za naše zdravlje.
Naročito se preporučuje mleko obogaćeno vitaminom D3, jer omogućava pravilno funkcionisanje organizma, uz neizmenjen ukus mleka na koji smo navikli od detinjstva.