ВИТАМИН Д ЕСЕНЦИЈАЛНИ НУТРИЈЕНТ ЗДРАВОГ ОРГАНИЗМА
Упркос могућности да витамин Д наш организам сам створи током излагања сунчевој светлости, процењује се да чак 40% -75% људи у свету пати од недостатка овог витамина
Витамин Д један је од кључних хранљивих нутријената непоходних за правилно функционисање људског организма. Оно што га чини посебним јесте то што је уједно витамин али и хормон. Различите студије показале су да има значајну улогу у превенцији кардиоваскуларних обољења, болести костију, можданог удара, дијабетеса, аутоимуних и многих других болести.
Упркос могућности да витамин Д наш организам сам створи током излагања сунчевој светлости, процењује се да чак 40% -75% људи у свету пати од недостатка овог витамина.
Због чега?
Читав низ фактора утиче на способност нашег тела да производи витамин Д: годишње доба, загађеност ваздуха, употреба крема за сунчање, старосно доба и многи други. Дерматолози, на пример, саветују да се приликом директног излагања сунцу користе креме са заштитним факторима како би се умањио штетан утицај УВ зрака. Осим тог проблема, витамин Д је природно присутан тек у неколицини намирница.
Шта је прави избор, када је реч о исхрани?
Иако је избор намирница сужен, оних неколико које су добар извор витамина Д су нам лако доступне и погодне за свакодневну исхрану. То су – риба и рибље уље, млеко и млечни производи.
С обзиром на то да риба мора бити свежа и из проверених вода, како би била здрава, остаје нам млеко као најлакше доступан извор важног нутријента као што је витамин Д. Свакодневна конзумација крављег млека важна је како за децу, тако и за старије особе, као и за жене током трудноће и периода лактације. Млеко чува наше кости и зубе тако што омогућава максималну апсорпцију калцијума из црева. Осим тога, оно садржи читав низ важних витамина и минерала, који су вишеструко благотворни за наше здравље.
Нарочито се препоручује млеко обогаћено витамином Д3, јер омогућава правилно функционисање организма, уз неизмењен укус млека на који смо навикли од детињства.