ZAMOTAVAŠ OSTATKE HRANE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU? Evo zbog čega MOMENTALNO TREBA DA PRESTANEŠ to da radiš!
Ostaci hrane u frižideru obično mogu da traju tri do četiri dana ako su dobro zatvoreni.
Većina ljudi tanjir prekrije aluminijumskom folijom i odloži u frižider, jer je to najbrže i najjednostavnije, međutim na taj način se izlažete opasnosti.
JASNO JE: Evo zašto se najčešće dešavaju razvodi brakova! MORATE SE PAZITI
DA LI SI ALFA ŽENA ILI PRIJATELJICA FAZON? Postoji 6 tipova devojaka u vezi - u koji ti spadaš?
NEPRIJATELJI PO HOROSKOPU: Otkrijte sa kojim znakom ćete uvek biti na RATNOJ NOZI!
Kao što je nama potreban vazduh za disanje, tako ga bakterije koriste za množenje. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillusa cereusa, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuvanja. Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije mogu brzo da narastu.
Korišćenje aluminijumske folije za prekrivanje hrane ponekad može da predstavlja isti rizik jer ne uklanja u potpunosti vazduh iz hrane.
- Kad je vazduh prisutan, bakterije brže rastu pa je nužno nabaviti odgovarajuće posude za odlaganje hrane i na pravilan način je odložiti - kaže dijetetičarka Linzi Malone.
Njeno zlatno pravilo za odlaganje ostataka je da ih uvek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili razvoj bakterija u hrani.
Mlečni i mesni proizvodi posebno su skloni rastu bakterija. Treba da bacite svu hranu koja je stajala duže od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.