Zbog čega je važno da jedemo ZDRAVU PILETINU? Poseduje brojne prednosti za zdravlje, a ovo su neke od njih!
Piletina je jedna od najcenjenijih namirnica među ljudima svih uzrasta, širom sveta.
Ne samo da je ključni deo različitih kulinarskih tradicija, već je i veoma hranljiva. Odličan je izvor proteina, a ovo su od neke prednosti konzumiranja zdravog pilećeg mesa visokog kvaliteta.
Jača imunitet
Značaj pilećeg mesa za zdravlje ljudi krije se u njegovom makronutritivnom i mikronutritivnom sastavu, kao i u odnosu metaboličke energije i proteina. Živinsko meso je bogato lako svarljivim proteinima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima kao i nekim važnim mineralima poput cinka i gvožđa. Iz tih razloga se kuvana piletina sa povrćem uvek preporučuje kod raznih oboljenja, a posebno kod oboljenja digestivnog trakta.
Pomaže u izgradnji mišića
Zbog visokog sadržaja belančevina i niskog sadržaja masti, nutricionisti meso živine, uz ribu i meso kunića, preporučuju kao najzdraviji izvor proteina životinjskog porekla. Proteini mesa živine se, kao i ostali proteini životinjskog porekla, označavaju kao kvalitetni proteini. To znači da je njihova svarljivost jako visoka. Procenat proteina u živinskom mesu varira i zavisi od toga da li je meso sveže ili pečeno, koji deo trupa je u pitanju, te da li je meso sa kožom ili bez nje. Taj procenat se obično kreće između 15 i 30%, a najviše proteina će imati komadi mesa bez kože i koji su „dobro“ pečeni.
Čuva zdravlje srca
Piletina sadrži vitamin B6 koji igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Vitamin B6 pomaže snižavanju nivoa homocisteina, jedne od ključnih komponenti povezanih sa povećanim rizikom od srčanog udara. Osim toga, piletina je dobar izvor niacina koji pomaže u snižavanju holesterola, faktora rizika za razvoj srčanih bolesti. Veliki broj progresivnih studija širom sveta potvrdile su postojanje korelacije između ishrane pilećim mesom i prevencije kardiovaskularnih bolesti.
Utiče na smanjenje stresa
Piletina ima dva hranljiva sastojka koja su odlična za smanjenje stresa - triptofan koji predstavlja jednu od devet esencijalnih aminokiselina i igra ključnu ulogu u prevenciji stresa i regulisanju raspoloženja kao i vitamin B5, poznat kao „antistres“ vitamin.
Prednosti konzumiranja piletine je mnogo, ali je važno da obratimo pažnju i na sam kvalitet mesa. Da bi pileće meso bilo što zdravije važno je da je primenjen kvalitetan proces proizvodnje koji počinje već na samoj farmi, na kojoj su ključni način uzgoja i kvalitet ishrane živine.
Uz sveobuhvatnu, sistemsku kontrolu čitavog procesa proizvodnje mesa od farme do trpeze, trgovinski lanac Delez Srbija dodatnu pažnju posvećuje upravo kontroli uzgoja i uslova života životinja i jedini je trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa.
Tako je kroz saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine razvijen poseban koncept ishrane živine zahvaljujući kom je eliminisana upotreba antibiotika u uzgoju i tovu pilića, a podrazumeva korišćenje potpuno prirodnih dodataka hrani kako bi se pospešilo njihovo zdravlje. Na ovaj način, kompanija je obezbedila zdravije pileće meso visokog kvaliteta u svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama.