Због чега је важно да једемо ЗДРАВУ ПИЛЕТИНУ? Поседује бројне предности за здравље, а ово су неке од њих!
Пилетина је једна од најцењенијих намирница међу људима свих узраста, широм света.
Не само да је кључни део различитих кулинарских традиција, већ је и веома хранљива. Одличан је извор протеина, а ово су од неке предности конзумирања здравог пилећег меса високог квалитета.
Јача имунитет
Значај пилећег меса за здравље људи крије се у његовом макронутритивном и микронутритивном саставу, као и у односу метаболичке енергије и протеина. Живинско месо је богато лако сварљивим протеинима, есенцијалним масним киселинама, витаминима као и неким важним минералима попут цинка и гвожђа. Из тих разлога се кувана пилетина са поврћем увек препоручује код разних обољења, а посебно код обољења дигестивног тракта.
Помаже у изградњи мишића
Због високог садржаја беланчевина и ниског садржаја масти, нутриционисти месо живине, уз рибу и месо кунића, препоручују као најздравији извор протеина животињског порекла. Протеини меса живине се, као и остали протеини животињског порекла, означавају као квалитетни протеини. То значи да је њихова сварљивост јако висока. Проценат протеина у живинском месу варира и зависи од тога да ли је месо свеже или печено, који део трупа је у питању, те да ли је месо са кожом или без ње. Тај проценат се обично креће између 15 и 30%, а највише протеина ће имати комади меса без коже и који су „добро“ печени.
Чува здравље срца
Пилетина садржи витамин Б6 који игра важну улогу у очувању здравља срца. Витамин Б6 помаже снижавању нивоа хомоцистеина, једне од кључних компоненти повезаних са повећаним ризиком од срчаног удара. Осим тога, пилетина је добар извор ниацина који помаже у снижавању холестерола, фактора ризика за развој срчаних болести. Велики број прогресивних студија широм света потврдиле су постојање корелације између исхране пилећим месом и превенције кардиоваскуларних болести.
Утиче на смањење стреса
Пилетина има два хранљива састојка која су одлична за смањење стреса - триптофан који представља једну од девет есенцијалних аминокиселина и игра кључну улогу у превенцији стреса и регулисању расположења као и витамин Б5, познат као „антистрес“ витамин.
Предности конзумирања пилетине је много, али је важно да обратимо пажњу и на сам квалитет меса. Да би пилеће месо било што здравије важно је да је примењен квалитетан процес производње који почиње већ на самој фарми, на којој су кључни начин узгоја и квалитет исхране живине.
Уз свеобухватну, системску контролу читавог процеса производње меса од фарме до трпезе, трговински ланац Делез Србија додатну пажњу посвећује управо контроли узгоја и услова живота животиња и једини је трговински ланац на домаћем тржишту који је ушао у контролу и измену постојећег концепта исхране у производњи пилећег меса.
Тако је кроз сарадњу са Факултетом ветеринарске медицине развијен посебан концепт исхране живине захваљујући ком је елиминисана употреба антибиотика у узгоју и тову пилића, а подразумева коришћење потпуно природних додатака храни како би се поспешило њихово здравље. На овај начин, компанија је обезбедила здравије пилеће месо високог квалитета у свим Maxi, Мега Maxi, Темпо и Shop&Go продавницама.