ZDRAVI SU I NE GOJE: Kako da LOŠE ugljene hidrate zameniš dobrim?
I dalje ćeš uživati u svojim omiljenim jelima.
Zato što naš organizam traži puno ugljenohidrata, ali ne onih loših, već dobrih, a to je nekako teško pojmiti kad smo okruženi jeftinim pekarama i ukusnim štetnim testom.
MISLI NA VREME: Tri načina da smanjiš rizik od raka dojke
I sami znate kuda to vodi pa zašto onda ne biste lako zamenili loše dobrima?
Donosimo vam nekoliko ukusnih trikova s kojima ćete zauvek smanjiti unos loših ugljenohidrata, a opet uživati u dobro poznatim jelima.
Umjesto špageta...
Tikvice
Uložite li u dobar spiralizator, možete si svakodnevno raditi ukusne špagete od tikvica i omiljenog priloga. To je puno zdraviji način od testenine, a gotovo jednako dobar i hranljiv. Ili, možete tikvice narezati na tanke trakice, blanširati ih samo nekoliko minuta te dodati prilog.
Ili bundeve
Amerikanci su ludi za butternut squashem, mesom bundeve koje možete pripremiti na nekoliko načina te također dobiti super ukusne špagete, pune dobrih ugljenih hidrata. Možete je prerezati i ispeći u rerni u komadu pa vilicom naribati špagete ili ih naribati pa kratko popržiti na tavi. U svakom slučaju, morate probati!
Zamenite ih proteinima
U obrocima u kojima uvek jedete hleb, jednostavno prepolovite tu količinu, a dodajte sličnu količinu proteina. Tako ćete se zasititi, ali s manje štetnih ugljenih hidrata. Slobodno dodajte i malo povrća, zbog onih dobrih ugljenih hidrata koje kriju.
A pizza?
Mnogi će na spomen ugljienih hidrata zamisliti svoju omiljenu pizzu, ali znajte da čak i tu ima leka. Postoji i testo od karfiola ili tikvica ili barem kvalitetnog brašna od celih žitarica? S njima će vaša pica biti jednako ukusna, a verujte, i dvostruko zdravija.
Jedite više gljiva
Iako su nutritivno uglavnom prazne te nemaju puno kalorija, dovoljno će vas zasititi i mogu čak zameniti hleb.
Grickajte kokice
Uz orašaste plodove, i kokice se nalaze među zdravim grickalica pa kad želite ubiti glad i dosadu, ispecite kokice bez masnoća. One su pune kompleksnih ugljenohidrata i vlakana, pa ih možete grickati čak i uveče.