ЗДРАВИ СУ И НЕ ГОЈЕ: Како да ЛОШЕ угљене хидрате замениш добрим?
И даље ћеш уживати у својим омиљеним јелима.
Зато што наш организам тражи пуно угљенохидрата, али не оних лоших, већ добрих, а то је некако тешко појмити кад смо окружени јефтиним пекарама и укусним штетним тестом.
МИСЛИ НА ВРЕМЕ: Три начина да смањиш ризик од рака дојке
И сами знате куда то води па зашто онда не бисте лако заменили лоше добрима?
Доносимо вам неколико укусних трикова с којима ћете заувек смањити унос лоших угљенохидрата, а опет уживати у добро познатим јелима.
Умјесто шпагета...
Тиквице
Уложите ли у добар спирализатор, можете си свакодневно радити укусне шпагете од тиквица и омиљеног прилога. То је пуно здравији начин од тестенине, а готово једнако добар и хранљив. Или, можете тиквице нарезати на танке тракице, бланширати их само неколико минута те додати прилог.
Или бундеве
Американци су луди za butternut squashem, месом бундеве које можете припремити на неколико начина те такођер добити супер укусне шпагете, пуне добрих угљених хидрата. Можете је пререзати и испећи у рерни у комаду па вилицом нарибати шпагете или их нарибати па кратко попржити на тави. У сваком случају, морате пробати!
Замените их протеинима
У оброцима у којима увек једете хлеб, једноставно преполовите ту количину, а додајте сличну количину протеина. Тако ћете се заситити, али с мање штетних угљених хидрата. Слободно додајте и мало поврћа, због оних добрих угљених хидрата које крију.
А pizza?
Многи ће на спомен угљиених хидрата замислити своју омиљену pizzu, али знајте да чак и ту има лека. Постоји и тесто од карфиола или тиквица или барем квалитетног брашна од целих житарица? С њима ће ваша пица бити једнако укусна, а верујте, и двоструко здравија.
Једите више гљива
Иако су нутритивно углавном празне те немају пуно калорија, довољно ће вас заситити и могу чак заменити хлеб.
Грицкајте кокице
Уз орашасте плодове, и кокице се налазе међу здравим грицкалица па кад желите убити глад и досаду, испеците кокице без масноћа. Оне су пуне комплексних угљенохидрата и влакана, па их можете грицкати чак и увече.