IZGLED ZNA DA PREVARI: Evo kako da prepoznate kojim NAMIRNICAMA JE ISTEKAO ROK UPOTREBE
Ne dajte da vas prevare.
Zbog hiperprodukcije prehrambenih namirnica i korišćenja mnogih hemikalija za održavanje svežine, teško možemo primetiti kad je namirnici istekao rok upotrebe osim ako nema baš vidljive plesni na sebi.
Međutim, nemaju sve namirnice jasne pokazatelje da su se pokvarile kao npr. jaja, limun, piletina...
PSIHOANALITIČAR UPOZORAVA: Otac MORA da učestvuje u odrastanju deteta! NIJE DOVOLJNA SAMO MAJKA, ovo je razlog
POPIJTE OVAJ SOK ODMAH POSLE JELA I OBORIĆETE ŠEĆER U KRATKOM ROKU: Svima je poznat, a tek što je UKUSAN
OPREZ! Ako imate povišen HOLESTEROL ovu namirnicu morate HITNO IZBACITI IZ ISHRANE!
Jaje je sveže ako je žumacne u sredini
Kad razbijete jaje, pogledajte žumance.
Ako je kupolasto i smešteno u sredini belanceta, jaje je sveže. Ako je jaje staro, belance će biti vodenasto pa će žumance "otplivati" na same ivice belanceta. Ako je jaje staro i pokvareno, žumance nije kupolasto i okruglo već je pljosnato i razliveno.
Još jedan način da utvrdite kvalitet jaja je da ga stavite sirovo u vodu. Ako ostane na dnu, dobro je za konzumiranje, ako ispliva na površinu vode, morate ga baciti.
Svežinu avokada možete proveriti po "repu"
Postoji jednostavan način da proverite koliko je avokado svež.
Pogledajte njegov "rep". Pokušajte ga skinuti - ako je to lako učiniti, to znači da je avokado svež. Ako ga je teško skinuti, to znači da ovo voće još nije zrelo.
Dobra bundeva zvuči -"šuplje"
Kako biste saznali koliko je dobra bundeva, kucnite je.
Bundeva bi trebalo da izgleda čvrsto sa spoljašnje strane, dok kad je pokucate treba da "zvuči" kao da u njoj nema ništa.
Jogurt sa slojem vode na površini ne treba se bacati
Kada se na vrhu jogurta pojavi sloj tečnosti to ne znači da jogurt treba da bacite.
To je surutka koja ima hranjive materije i ne treba je bacati. Sigurna je za jelo, tako da možete jednostavno promešati jogurt da dobijete glatkiju konzistenciju.
Riba bi trebalo biti čvrsta
Uvek kada proveravate svežinu ribe, pritisnite joj telo prstom. Meso bi se trebalo vratiti u pređašnji oblik, dok bi ljuska trebalo da bude čvrsta.
Takođe, oči bi trebalo da budu bez belog sloja.
Oko piletine ne sme biti tečnosti
Ako smrznutu piletinu izvadite iz zamrzivača, a oko proizvoda ima puno leda kao da piletina leži u zaleđenoj lokvi, ovo meso nije sigurno jesti.
Takođe, pazite da izbegavate piletinu s previše crvenom kožom.
Ispod prvog sloja ljuske luka ne sme biti mrlja
Uzmite luk i proverite kako izgleda ispod prvog sloja ljuske. Ako vidite mrlje koje izgledaju kao da je kora izbledela, to znači da na luku ima plesni.
Bolje je odabrati zasićene žute limune
Bogata žuta boja i glatkoća kore znakovi su po kojima možete prepoznati da je plod zreo. Bledo žuta boja i zelenkasta nijansa znače da je bolje da ga ne kupujete.