ИЗГЛЕД ЗНА ДА ПРЕВАРИ: Ево како да препознате којим НАМИРНИЦАМА ЈЕ ИСТЕКАО РОК УПОТРЕБЕ
Не дајте да вас преваре.
Због хиперпродукције прехрамбених намирница и коришћења многих хемикалија за одржавање свежине, тешко можемо приметити кад је намирници истекао рок употребе осим ако нема баш видљиве плесни на себи.
Међутим, немају све намирнице јасне показатеље да су се поквариле као нпр. јаја, лимун, пилетина...
ПСИХОАНАЛИТИЧАР УПОЗОРАВА: Отац МОРА да учествује у одрастању детета! НИЈЕ ДОВОЉНА САМО МАЈКА, ово је разлог
ПОПИЈТЕ ОВАЈ СОК ОДМАХ ПОСЛЕ ЈЕЛА И ОБОРИЋЕТЕ ШЕЋЕР У КРАТКОМ РОКУ: Свима је познат, а тек што је УКУСАН
ОПРЕЗ! Ако имате повишен ХОЛЕСТЕРОЛ ову намирницу морате ХИТНО ИЗБАЦИТИ ИЗ ИСХРАНЕ!
Јаје је свеже ако је жумацне у средини
Кад разбијете јаје, погледајте жуманце.
Ако је куполасто и смештено у средини беланцета, јаје је свеже. Ако је јаје старо, беланце ће бити воденасто па ће жуманце "отпливати" на саме ивице беланцета. Ако је јаје старо и покварено, жуманце није куполасто и округло већ је пљоснато и разливено.
Још један начин да утврдите квалитет јаја је да га ставите сирово у воду. Ако остане на дну, добро је за конзумирање, ако исплива на површину воде, морате га бацити.
Свежину авокада можете проверити по "репу"
Постоји једноставан начин да проверите колико је авокадо свеж.
Погледајте његов "реп". Покушајте га скинути - ако је то лако учинити, то значи да је авокадо свеж. Ако га је тешко скинути, то значи да ово воће још није зрело.
Добра бундева звучи -"шупље"
Како бисте сазнали колико је добра бундева, куцните је.
Бундева би требало да изгледа чврсто са спољашње стране, док кад је покуцате треба да "звучи" као да у њој нема ништа.
Јогурт са слојем воде на површини не треба се бацати
Када се на врху јогурта појави слој течности то не значи да јогурт треба да баците.
То је сурутка која има храњиве материје и не треба је бацати. Сигурна је за јело, тако да можете једноставно промешати јогурт да добијете глаткију конзистенцију.
Риба би требало бити чврста
Увек када проверавате свежину рибе, притисните јој тело прстом. Месо би се требало вратити у пређашњи облик, док би љуска требало да буде чврста.
Такође, очи би требало да буду без белог слоја.
Око пилетине не сме бити течности
Ако смрзнуту пилетину извадите из замрзивача, а око производа има пуно леда као да пилетина лежи у залеђеној локви, ово месо није сигурно јести.
Такође, пазите да избегавате пилетину с превише црвеном кожом.
Испод првог слоја љуске лука не сме бити мрља
Узмите лук и проверите како изгледа испод првог слоја љуске. Ако видите мрље које изгледају као да је кора избледела, то значи да на луку има плесни.
Боље је одабрати засићене жуте лимуне
Богата жута боја и глаткоћа коре знакови су по којима можете препознати да је плод зрео. Бледо жута боја и зеленкаста нијанса значе да је боље да га не купујете.