Regulišite NIVO ŠEĆERA U KRVI na najprirodniji način: Samo jedna PROMENA vas deli od toga, evo i koja...
Svako teži da se što zdravije hrani, kako bi obezbedili sebi dobro zdravlje
Kada se pogleda piramida ishrane, pored voća i povrća, žitarice celog zrna su osnova zdrave ishrane.
Ukoliko u vašoj ishrani zamenite rafinisane žitarice sa žitaricama celog zrna, znajte da ste učinili mnogo toga dobrog za vaše zdravlje.
Radosne VESTI ZA ŠKORPIJU, Vodolija da POSLUŠA SAVET prijatelja! HOROSKOP ZA NEDELJU PRED NAMA
BROJ MOKRENJA GOVORI O ZDRAVLJU BUBREGA: Ako dnevno idete u WC više od OVOG BROJA, u velikom ste PROBLEMU
HRANI, HIDRIRA I GREJE: Ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI recept za belu čorbu, obavezno jelo na prazničnoj trpezi
Integralne žitarice bogate su pre svega vlaknima, viteminima, ali i mnoštvom minerala, pa tako možemo reći da su one svakako mnogo ispred rafinisanih žitaricama, kada su hranljive vrednosti u pitanju.
Kao što je već rečeno, integralne žitarice su bogate vlaknima, mineralima, vitaminima, ali isto tako sadrže antioksidanse, zdrave masti i biljne enzime. Konzumiranjem integralnih žitarica, pomoći će vam da održite normalnu težinu, ali pomoći će vam da smanjite nivo šećera u krvi.
Zbog izuzetno visokog sadržaja vlakana, integralne žitarice usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi.
Istraživači su proučavali kako konzumiranje celovitih žitarica može da utiče na šećer u krvi u poređenju sa necelovitim žitaricama.
Tom prilikom je naglašeno da integralne žitarice imaju niže glikemijsko opterećenje kada se jedu u odnosu na rafinisan oblik žitarica. Zbog vlakana koje takve žitarice poseduju naše telo ih sporije obrađuje, što znači da te jedinice glukoze postupnije ulaze u krvotok.
Takođe, celovite žitarice su zdrave i za srce, kao i za očuvanje zdravlja metabolizma.
Na tržištu se sada mogu naći razne vrste integralnih žitarica, tako da se mogu koristiti u pripremi mnogih ukusnih, a zdravijih jela. Pored popularnog ovsa, sve popularnije postaju i žitarice poput prosa i kinoe, koje su pogodne da se koriste u ishrani ljudi koji su osetljivi na gluten.