Regulišite NIVO ŠEĆERA U KRVI na najprirodniji način: Samo jedna PROMENA vas deli od toga, evo i koja...
Svako teži da se što zdravije hrani, kako bi obezbedili sebi dobro zdravlje
Kada se pogleda piramida ishrane, pored voća i povrća, žitarice celog zrna su osnova zdrave ishrane.
Ukoliko u vašoj ishrani zamenite rafinisane žitarice sa žitaricama celog zrna, znajte da ste učinili mnogo toga dobrog za vaše zdravlje.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/11/11/shutterstock_2109329390.jpg?itok=iuXARhIb)
Radosne VESTI ZA ŠKORPIJU, Vodolija da POSLUŠA SAVET prijatelja! HOROSKOP ZA NEDELJU PRED NAMA
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/11/profimedia-0353931181.jpg?itok=J_43ruTi)
BROJ MOKRENJA GOVORI O ZDRAVLJU BUBREGA: Ako dnevno idete u WC više od OVOG BROJA, u velikom ste PROBLEMU
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/13/dfdsfdf.jpg?itok=baEfGZsb)
HRANI, HIDRIRA I GREJE: Ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI recept za belu čorbu, obavezno jelo na prazničnoj trpezi
Integralne žitarice bogate su pre svega vlaknima, viteminima, ali i mnoštvom minerala, pa tako možemo reći da su one svakako mnogo ispred rafinisanih žitaricama, kada su hranljive vrednosti u pitanju.
Kao što je već rečeno, integralne žitarice su bogate vlaknima, mineralima, vitaminima, ali isto tako sadrže antioksidanse, zdrave masti i biljne enzime. Konzumiranjem integralnih žitarica, pomoći će vam da održite normalnu težinu, ali pomoći će vam da smanjite nivo šećera u krvi.
Zbog izuzetno visokog sadržaja vlakana, integralne žitarice usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi.
Istraživači su proučavali kako konzumiranje celovitih žitarica može da utiče na šećer u krvi u poređenju sa necelovitim žitaricama.
Tom prilikom je naglašeno da integralne žitarice imaju niže glikemijsko opterećenje kada se jedu u odnosu na rafinisan oblik žitarica. Zbog vlakana koje takve žitarice poseduju naše telo ih sporije obrađuje, što znači da te jedinice glukoze postupnije ulaze u krvotok.
Takođe, celovite žitarice su zdrave i za srce, kao i za očuvanje zdravlja metabolizma.
Na tržištu se sada mogu naći razne vrste integralnih žitarica, tako da se mogu koristiti u pripremi mnogih ukusnih, a zdravijih jela. Pored popularnog ovsa, sve popularnije postaju i žitarice poput prosa i kinoe, koje su pogodne da se koriste u ishrani ljudi koji su osetljivi na gluten.