Регулишите НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ на најприроднији начин: Само једна ПРОМЕНА вас дели од тога, ево и која...
Свако тежи да се што здравије храни, како би обезбедили себи добро здравље
Када се погледа пирамида исхране, поред воћа и поврћа, житарице целог зрна су основа здраве исхране.
Уколико у вашој исхрани замените рафинисане житарице са житарицама целог зрна, знајте да сте учинили много тога доброг за ваше здравље.
Радосне ВЕСТИ ЗА ШКОРПИЈУ, Водолија да ПОСЛУША САВЕТ пријатеља! ХОРОСКОП ЗА НЕДЕЉУ ПРЕД НАМА
БРОЈ МОКРЕЊА ГОВОРИ О ЗДРАВЉУ БУБРЕГА: Ако дневно идете у WC више од ОВОГ БРОЈА, у великом сте ПРОБЛЕМУ
ХРАНИ, ХИДРИРА И ГРЕЈЕ: Ово је НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ рецепт за белу чорбу, обавезно јело на празничној трпези
Интегралне житарице богате су пре свега влакнима, витеминима, али и мноштвом минерала, па тако можемо рећи да су оне свакако много испред рафинисаних житарицама, када су хранљиве вредности у питању.
Као што је већ речено, интегралне житарице су богате влакнима, минералима, витаминима, али исто тако садрже антиоксидансе, здраве масти и биљне ензиме. Конзумирањем интегралних житарица, помоћи ће вам да одржите нормалну тежину, али помоћи ће вам да смањите ниво шећера у крви.
Због изузетно високог садржаја влакана, интегралне житарице успоравају апсорпцију хране и као резултат тога смањују повећање шећера у крви.
Истраживачи су проучавали како конзумирање целовитих житарица може да утиче на шећер у крви у поређењу са нецеловитим житарицама.
Том приликом је наглашено да интегралне житарице имају ниже гликемијско оптерећење када се једу у односу на рафинисан облик житарица. Због влакана које такве житарице поседују наше тело их спорије обрађује, што значи да те јединице глукозе поступније улазе у крвоток.
Такође, целовите житарице су здраве и за срце, као и за очување здравља метаболизма.
На тржишту се сада могу наћи разне врсте интегралних житарица, тако да се могу користити у припреми многих укусних, а здравијих јела. Поред популарног овса, све популарније постају и житарице попут проса и киное, које су погодне да се користе у исхрани људи који су осетљиви на глутен.