Starinska ŽITO TORTA: Puna ORAHA, zdravlja i nostalgije - Naše bake su govorile TO JE ONA PRAVA
Sećate li se žito torte? Sigurno ste je makar jednom probali kod bake i deke, a ukoliko niste, šta čekate?
Sve češće se vraćamo receptima koje su naše bake spremale, jer ne samo da bude emocije i ukusom nas vraćaju u detinjstvo, već su zaista kvalitetnog sastava, a harmonija tih ukusa se zaista ne može zaboraviti.
Sećate li se "žito torte"? Vi koji ste imali priliku da je probate, verujemo da joj ne biste odoleli ni danas. No, vama koji je nikada niste probali, savetujemo da to momentalno izmenite. Evo recepta i postupka pripreme. Verujte, nećete se pokajati.

"KOSOVSKA PRIŠTINA" Voditeljki Pinkovog jutarnjeg programa zbog lapsusa PRETI OTKAZ? Ovo joj nije trebalo

PAŽLJIVO BIRAJTE SUTRA! Ruža OZNAČAVA LJUBAV, orhideja nosi NEŽNU PORUKU, a ovo cveće se nikada ne poklanja

Domaće POGAČICE SA ČVARCIMA: Recept iz bakine kuhinje zbog jednostavnosti i brzine OSVAJA INTERNET
Potrebni sastojci
Za kore:
- 12 belanaca
- 9 kašika šećera
- 7,5 kašika brašna
- 9 kašika mlevenih oraha
Za fil
- 12 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 300 g mlevenih oraha
- prstohvat muskatnog oraščića
Postupak pripreme:
Najpre umutite belanca 4 komada, pa im dodajte 3 kašike šećera. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne.
Zatim dodajte brašno (2,5 kašike) i 3 kašike mlevenih oraha. Lagano umešajte i sipajte na pleh obložen pek-papirom. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore. Kalup je 24 cm.
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, i malo mleka, pa sve polako sipati u ostatak mleka i skuvati fil na pari. Nije potrebno dugo kuvanje. Kada se prohladi, dodati puter, dobro umutiti mikserom, a zatim umešati orahe, i nastrugati po ukusu muskatni oraščić.
Filovati korice, kao i treću odozgo, fil razvući i oko torte. Ukrasiti po želji, predlog su seckani orasi, a zatim uživajte i prijatno.
Srbija Danas/Preneo: A.R.