Napravite sami ZLATNO MLEKO: Dodajte OVAJ ZAČIN i rešite se bolova u kostima, ubrzajte probavu i ojačajte IMUNITET
Kurkuma se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava.
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti.
Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji ima antioksidativna, protivupalna, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Evo nekih od bolesti i stanja koje kurkuma može da leči:
PREVELE BI ŽEDNOG PREKO VODE! Žene rođene u ovim znacima su fatalne zavodnice, ne može im niko odoleti
"OVO PROSTO NIJE MOGUĆE!" Hteo da se snimi tokom jela, ono što je USLEDILO U DELIĆU SEKUNDE niko nije očekivao!
-
Upalne bolesti: Kurkumin ima snažno protivupalno delovanje i može pomoći u smanjenju simptoma upalnih bolesti kao što su artritis, reumatizam i upalne bolesti creva (kao što je ulcerozni kolitis ili Kronova bolest).
-
Digestivni problemi: Kurkuma može da pomogne u poboljšanju varenja, smanjenju nadutosti i ublažavanju želudačnih problema kao što su gastritis ili žgaravica.
-
Bolesti srca: Kurkumin može da pomogne u snižavanju nivoa lošeg holesterola (LDL) i triglicerida, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Takođe, kurkuma može poboljšati cirkulaciju i smanjiti upalu krvnih sudova.
-
Alzheimerova bolest: Postoje istraživanja koja ukazuju da kurkumin može imati zaštitnu ulogu u prevenciji ili usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti, jer može smanjiti stvaranje beta-amiloidnih naslaga u mozgu.
-
Depresija: Kurkumin može imati antidepresivno delovanje. Neka istraživanja su pokazala da kurkumin može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.
-
Rak: Kurkumin ima antikancerogena svojstva i može pomoći u sprečavanju rasta i širenja tumorskih ćelija. Istraživanja su pokazala da kurkumin može biti koristan u lečenju različitih vrsta raka, kao što su rak debelog creva, rak dojke, rak prostate i rak pluća.
Važno je napomenuti da iako kurkuma ima mnoge lekovite prednosti, treba biti oprezan sa doziranjem i konsultovati se sa lekarom pre početka uzimanja bilo kakvih dodataka ili lekovitih pripravaka.
Recept za Zlatno mleko:
Sastojci:
- 40 g kurkume u prahu
- 100-150 ml vode
- 250 ml mleka
- 2 kašike (40 ml) sirovog (nerafinisanog) bademovog ulja (opciono)
- Med po ukusu
Uputstvo za pripremu:
- U šerpi sipajte vodu i dodajte kurkumu u prahu. Dobro promešajte da se kurkuma ravnomerno rasporedi u vodi.
- Stavite šerpu na šporet i dovedite smesu do ključanja. Kuvajte oko 8 minuta dok se sadržaj ne zgusne, uz stalno mešanje.
- Ako je smesa suviše gusta, dodajte malo vode da biste dobili gustu jogurt-kao konzistenciju.
- U međuvremenu, pripremite mleko. U drugoj šerpi prokuvajte mleko i dodajte bademovo ulje (opciono). Sklonite šerpu sa vatre.
- U šolju sipajte prokuvano mleko i dodajte 1 kašičicu pripremljene paste od kurkume.
- Zasladite medom prema svom ukusu.
- Pastu od kurkume možete pripremiti u većoj količini i čuvati je u frižideru do 40 dana. U zamrznutom stanju pasta takođe zadržava svoja svojstva.
- Dodajte 1 kašičicu pripremljene paste od kurkume u vruće mleko zajedno sa medom i biljnim uljem (opciono).
- Preporučuje se konzumiranje Zlatnog mleka na prazan stomak, idealno ujutro i pre spavanja.
- Tretman Zlatnim mlekom se preporučuje u trajanju od 40 dana, dva puta godišnje.
Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.