Zovu ga "PROTEIN MLADOSTI" - Sastojak ovih namirnica neophodan je za zdravlje i lepotu kose, KOŽE i noktiju
Uvrstite ih u ishranu što češće, izbegavajte šećere i prerađenu hranu i razlika će biti evidentna.
Kolagen je protein koji koži daje strukturu, gipkost i elastičnost . Kako starimo, svake godine proizvodimo manje kolagena u našoj koži, a otuda i sklonost ka borama i stanji kože, piše Healthline.
Ključna razlika između kolagena u suplementima i hrani svodi se na bioraspoloživost – sposobnost tela da koristi hranljive materije. "Hrana poput bujona od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena koji telo može odmah da iskoristi, što ga čini verovatno boljom od suplemenata“, rekla je registrovana dijetetičarka Keri Gabrijel.
Konzumiranje hrane bogate kolagenom ili hrane koja stimuliše proizvodnju kolagena takođe može pomoći u stvaranju građevinskih blokova (aminokiselina) potrebnih za zdravu kožu, kosu i nokte.
Evo 7 namirnica koje prirodno stimulišu proizvodnju ovog vrednog proteina.
Piletina
Postoji razlog zašto se mnogi dodaci kolagena dobijaju od piletine - relativno je bogata proteinima. Vezivno tkivo čini piletinu bogatim izvorom kolagena u ishrani. Međutim, sadržaj kolagena varira u delovima pileta. Na primer, meso butki i bataka sadrži više kolagena nego belo meso.
Riba
Kao i druge životinje, ribe imaju kosti i ligamente napravljene od kolagena, a za mnoge pojedince, riblji kolagen se najlakše apsorbuje. Međutim, samo riblje meso ima manje kolagena od delova kao što su riblje krljušti.
Belanca
Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo kao mnogi drugi životinjski proizvodi, belanca imaju relativno velike količine prolina. To je jedna od amino-kiselina neophodnih za proizvodnju kolagena.
Citrusi
Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, prekursora kolagena u telu, a to znači da može pomoći u sintezi kolagena. Agrumi poput pomorandže, grejpfruta, limuna i limete su puni ove hranljive materije.
Bobičasto voće
Iako citrusi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog svog sadržaja vitamina C, bobice su još jedan odličan izvor. Jagode, maline, borovnice i kupine bogate su važnim hranljivim materijama koje stimulišu proizvodnju kolagena.
Beli luk
Beli luk može dodati više od samo ukusa vašem obroku, a takođe stimuliše proizvodnju kolagena. Naime, beli luk je bogat sumporom, mineralom u tragovima koji pomaže u sintezi i sprečavanju razgradnje kolagena.
Pasulj
Pasulj je hrana sa visokim sadržajem proteina koja često sadrži lizin, jednu od amino-kiselina potrebnih za sintezu kolagena. Pored toga, mnoge vrste boranije su bogate hranljivim sastojcima potrebnim za proizvodnju kolagena.
Srbija Danas/ Sensa/ prenela: D.M.