Зову га "ПРОТЕИН МЛАДОСТИ" - Састојак ових намирница неопходан је за здравље и лепоту косе, КОЖЕ и ноктију
Уврстите их у исхрану што чешће, избегавајте шећере и прерађену храну и разлика ће бити евидентна.
Колаген је протеин који кожи даје структуру, гипкост и еластичност . Како старимо, сваке године производимо мање колагена у нашој кожи, а отуда и склоност ка борама и стањи коже, пише Healthline.
Кључна разлика између колагена у суплементима и храни своди се на биорасположивост – способност тела да користи хранљиве материје. "Храна попут бујона од костију садржи биорасположиви облик колагена који тело може одмах да искористи, што га чини вероватно бољом од суплемената“, рекла је регистрована дијететичарка Кери Габријел.
Конзумирање хране богате колагеном или хране која стимулише производњу колагена такође може помоћи у стварању грађевинских блокова (аминокиселина) потребних за здраву кожу, косу и нокте.
Ево 7 намирница које природно стимулишу производњу овог вредног протеина.
Пилетина
Постоји разлог зашто се многи додаци колагена добијају од пилетине - релативно је богата протеинима. Везивно ткиво чини пилетину богатим извором колагена у исхрани. Међутим, садржај колагена варира у деловима пилета. На пример, месо бутки и батака садржи више колагена него бело месо.
Риба
Као и друге животиње, рибе имају кости и лигаменте направљене од колагена, а за многе појединце, рибљи колаген се најлакше апсорбује. Међутим, само рибље месо има мање колагена од делова као што су рибље крљушти.
Беланца
Иако јаја не садрже везивно ткиво као многи други животињски производи, беланца имају релативно велике количине пролина. То је једна од амино-киселина неопходних за производњу колагена.
Цитруси
Витамин Ц игра главну улогу у производњи про-колагена, прекурсора колагена у телу, а то значи да може помоћи у синтези колагена. Агруми попут поморанџе, грејпфрута, лимуна и лимете су пуни ове хранљиве материје.
Бобичасто воће
Иако цитруси имају тенденцију да добију сву славу због свог садржаја витамина Ц, бобице су још један одличан извор. Јагоде, малине, боровнице и купине богате су важним хранљивим материјама које стимулишу производњу колагена.
Бели лук
Бели лук може додати више од само укуса вашем оброку, а такође стимулише производњу колагена. Наиме, бели лук је богат сумпором, минералом у траговима који помаже у синтези и спречавању разградње колагена.
Пасуљ
Пасуљ је храна са високим садржајем протеина која често садржи лизин, једну од амино-киселина потребних за синтезу колагена. Поред тога, многе врсте бораније су богате хранљивим састојцима потребним за производњу колагена.
Србија Данас/ Сенса/ пренела: Д.М.