Zovu je BILJKA SREĆE a UNIŠTAVA HELIKOBAKTERIJU! Ovo povrće eliminiše UPALE i snižava holesterol
Bilo bi dobro da se nađe na vašem meniju bar jednom nedeljno!
Povrće je svakako najbolji izbor kada je reč o svakodnevnoj ishrani. Ukoliko ne znate šta danas da kuvate skuvajte jednu šargarepu, krompir i sitno seckan luk i učinićete dobru stvar za svoj organizam, dodajte malo začina, a ukoliko imate i prokelj to će dodatno detoksikovati i obradovati vaš oraganizam, jer ga nazivaju još i biljkom sreće.
Postoji mnogo prednosti od konzumacije prokelja, a u prilogu su samo neke od njih.
U Zadruzi jela samo 1 NAMIRNICU za sva tri obroka! Ovako je Aleksandra Nikolić za 2 NEDELJE smršala 8 KILOGRAMA
DEČAK IZ SRBIJE OTIŠAO NA EKSKURZIJU, VRATIO SE SA 200 PEČATA PO TELU?! Evo koliko je OPASAN ujed stenica za koje majka tvrdi da su uzrok osipa
Snižava holesterol
Visok sadržaj biljnih vlakana u prokelju (preko 15% preporučenog dnevnog unosa) pomaže snižavanju holesterola. Vlakna se vezuju za žučne kiseline koje učestvuju u procesu varenja masti (a jetra ih proizvodi od holesterola). Kako se žučne kiseline vezuju za ova vlakna, jetra proizvodi nove količine koje će pomoći u daljem varenju masti, a za to opet koristi slobodan holesterol iz krvi, i posledično smanjuje njegovu koncentraciju.
Pun je antioksidanta
Prokelj sadrži mnoštvno antioksidanata, uključujući vitamine C, E i A, kao i minerale mangana. Sem toga bogat je i flavonoidima (izorhamnetin, kverticin i kempferol) koji takođe učestvuju u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
Reguliše upalne procese
Prokelj obiluje glukobrazicinom (predstavnik glukozinolata), koji se pokazao odlično u borbi protiv inflamacije na genetskom nivou, time što inhibira aktivaciju prokarcinogena, a sam se konvertuje u molekule indol-3-karbinola. Osim toga, jedna i po šolja prokelja sadrži oko 430 mg omega-3 masnih kiselina (oko ⅓ dnevno preporučene količine) koje su suštinski deo antiinflamatornih procesa u našem telu. Konačno, vitamin K se pokazao kao efikasni regulator odgovora našeg tela na zapaljenske procese.
Zaštita kardiovaskularnog sistema
Regulacijom zapaljenskih procesa prokelj pomaže u borbi protiv srčanog udara, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Sem toga, ranije opisano dejstvo na regulaciju holesterola u krvi smanjuje mogućnost blokade krvnih sudova.
Probava i dijeta
Jedna šolja prokelja sadrži četiri grama (16% dnevnog unosa) biljnih vlakana, koja mogu pomoći pri varenju, u sprečavaju zatvora i održavanju niskog nivoa šećera u krvi. Sulforafan u prokelju takođe štiti povšinski sloj želuca time što sprečava prekomerno razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koje može dovesti do većih zdravstvenih problema sa želucem.
Vitamin K
U prokelju se nalazi posebno visoka koncentracija vitamina K (jedna šolja sadrži 273,5% dnevnog unosa), koji pomaže da kosti ostanu zdrave, sprečava kalcifikaciju tkiva u telu, služi kao antioksidans i anti-inflamatorno sredstvo, pa je od suštinskog značaja za pravilnu funkciju mozga i nerava.
Vitamin C
Hranljiva svojstva vitamina C (jedna šolja prokelja sadrži preko 161% preporučenog dnevnog unosa) obezbeđuju zdrav imuni sistem, snižavaju krvni pritisak i štite od njegovog povećanja, ublažavaju simptome katarakte i služe kao moćan antioksidans koji sprečava "starenje ćelije" koje može dovesti do ateroskleroze, bolesti srca, moždanog udara i raka.
Vitamin A
Prokelj takođe sadrži i vitamin A – preko 20% dnevnog unosa, koji jača imunitet, štiti oči od katarakte i makularne degeneracije, održava kosti i zube zdravim, sprečava stvaranje kamenja u urinarnom traktu, i od suštinskog je značaja za naše reproduktivne organe.
Termička obrada, priprema prokelja
Prokelj mnogi zovu i biljkom sreće, što nije slučajno. U prokelju postoji jedna važna amino kiselina koja se zove triptofan koja izaziva stvaranje serotonina, odnosno hormona sreće. Ako se prokelj kuva u vodi, određena količina pomenutih jedinjenja slabi. Ne preterujte sa termičkom obradom, jer će prokelj biti premekan i siv, a imaće opor i internzivan ukus koji mnogi ne vole.