Zovu je "KRALJICA POSTA" - Recept za raskošnu slanu tortu, dodaje se i majonez, ukusno i kremasto
Kombinacija testa, povrća i kremastog fila, idealna u danima posta.
Predstavljamo vam recept za "kraljicu posta", veoma ukusnu slanu tortu.
Evo šta vam je potrebno od sastojaka i kako se priprema.
Sastojci:
- 4-5 mladog luka
- 700 g spanaća
- Ulje, so, biber
Biskvitni deo:
Mere se sa malom šoljicom za kafu.
- 3,1/2 brašno
- 2, 1/2 mineralne vode
- 1, 1/2 ulje
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice sode bikarbone
Fil:
- 1 kg šapinjoni
- 200 g susama
- 350-400 g posnog majoneza
Dekoracija:
- 100 g posnog kačkavalja
Priprema:
U tiganj sipajte ulje i stavite da se zagreje, dodajte nekoliko struka mladog crnog luka, nasecka, zatim dodajte spanać. Dinstajte sve zajedno i dodajte prstohvat soli.
Sa strane u drugu posudu sipajte tri i po šoljice (za kafu) brašna i jednu i po šoljicu ulja. Istom šoljicom dodajte i dve i po šoljice mineralne vode, a onda i dve kašičice soli i dve kašičice soda bikarbone i biber. Sve dobro sjedinitee.
Pleh 20x30 obložite papirom i sipajte u njega testo. Sjedinite testo i dinstani luk sa spanaćem i stavite da se peče 30 minuta,
Fil:
Dinstajte šampinjone i dodajte im malo soli i bibera, a zatim ostavite da se prohlade. U jednu posudu stavite 200 grama semea susama i propržite ih. Dodajte ih u šampinjone i sjedinite. Kada se sve ogladi dodajte 400 grama posnog majoneza.
Kada je biskvit pečen i ohlađen sipajte na njega fil i jednako ga rasporedite.
Biljni kačkavalj izrendajte preko i servirajte.
Detaljnije na videu Kuhinja Valentina Mašković.