SLAVSKI KOLAČI - SLATKI UDARAC NA KUĆNI BUDŽET: Da li se više isplati da ih umesite ili kupite?
U srpskim selima se kolači i dalje uglavnom mese dok ih u prestonici radije kupuju.
Kod nas se bar uvek znalo za slavu! Gazda dočekuje, gazdarica poslužuje, a porodičnu slavu pripremaju zajedno. Ipak, mudar zna se da se domaćici ne valja mešati u kuhinju i da je ona odgovorna za kolače.
Ukoliko ne žele ili nemaju vremena moderne srpske domaćice ne moraju da mese kolače, kao što su morale njihove prabake. Danas u svim većim trgovinama, na pijacama ili u poslastičarnicama možete kupiti već gotove kolače. Proverili smo šta se više isplati.
Kako izgleda kad sami mesite
Po srpskim selima kolači se uglavnom i dalje mese. Milica Radičević, osamdesetdvogodišnja starica iz dragačevskog sela Kaona ove godine neće slaviti slavu jer joj je suprug nedavno preminuo, ali se priseća kako je bilo svih prethodnih godina.
- Mi smo uvek slavili po tri dana. Dođe vam rodbina, komšije, prijatelji i bude oko pedesetak ljudi. Ovi iz komšiluka navrate i po više puta - priča nam baba Mica.
- Pravila sam uvek preko 20 različitih vrsta kolača i torti. Umesim bajadere, vanilice, toblerone, točkiće, rafaelo i rozen tortu da se šareni, karamelu i figaro sa oblandom, rum-tortu, žerbo - moju omiljenu, reformu, gizelu, doboš tortu i mnoge druge. To se pravilo dva dana pred slavu i odlagalo na poslužavnike u sobama koje se ne greju, da se ne bi pokvarilo.
Posebno se pazilo da se kolači i torte noć pred slavu lepo slože na vaznu i jednako iseku.
- Mora da bude jednako, ili će gosti da manišu. Naspremam ja i izađe i preko 10 kg kolača jer gosti vole kolače pa je sramota da zafali. A red je i da spakujete ljudima da ponesu kući da deca posle ima slatkog da pojedu.
Danas kolači mogu da se kupe u prodavnici, ali iskusna domaćica kaže da zakidaju na materijalu.
- Stave keks umesto oraha i više kakao-praha nego čokolade, nije to isto kao kad napravite.
Za 10 kg kolača, treba i dosta materijala:100 jaja, 10kg šećera, 2kg margarina, 3kg oraha, 1, 5 kg čokolade, pola kg smokvi, pakovanje oblandi, dva pakovanja keksa i još ponešto priseća se Milica.
- Nisam ja nikad brinula koliko će to da košta, ja sam u penziji - kaže nam kroz smeh.
- Bilo mi je bitno da kolači budu ukusni, a koliko košta nije greota, slava je jednom godišnje i valja da se ispoštuje. Ne mogu da znam napamet ali kad sve saberete, izađe preko 10 hiljada sigurno na tu količinu.
Kad kupujete kolače
Sa druge strane, onaj ko nema vremena ili želje da mesi kolače može da ih pazari. U Beogradu se cena kupovnih kolača uglavnom kreće od 800 do 1500 dinara po kilogramu.
Vladan iz Kaluđerice nedavno je slavio Mitrovdan. Kolači su bili kupovni, ali veoma ukusni, kaže.
- Imali smo oko 60 ljudi za dva dana slave i pojelo se oko 10 kg kolača. Platio sam 1200 dinara po kilogramu, a kupili smo oko 5 kg kolača mada sam mogao da prođem i jeftinije, ali pošto sam već kupovao kolače kod tih ljudi znao sam da su dobri. Kupio sam sutradan još malo da počastim kolege i sve me je zajedno sa domaćim pravljenim i kupljenim izašlo nešto preko 10.000 dinara.
Kada sve saberete, verovatno razlika u ceni nije velika bilo da kupujete ili da sami mesite kolače. Možda će vam biti ukusniji kolači koje sami napravite posebno ako ne štedite na materijalu, ali ako se odlučite da za slavu kupite kolače uštedećete dosta na vremenu.