NEMA VIŠE EMBARGA ZA DOMAĆE MESO: Srpska svinjetina ponovo na rafovima Evropske unije
08.02.2021.
16:53
Komentari (0)
Trenutna cena tovljenika, kako kažu u Udruženju stočara Srema i Mačve, kreće se od 120 do 130 dinara
Prvi put posle 30 godina, svinjsko meso domaće proizvodnje može da se nađe u rafovima na teritoriji Evropske unije.
Poljoprivrednik Željko Laćarac kaže da je to dobra vest, ali postavlja i pitanje konkurentnosti.
- Trenutni skok cene sojine sačme je veliki, skočila je cena žitarica, tako da je neka naša kalkulacija mnogo veća u odnosu na trenutnu tržišnu cenu svinja, tako da ne znam kako ćemo da se izborimo - navodi on.
Inače, trenutna cena tovljenika, kako kažu u Udruženju stočara Srema i Mačve, kreće se od 120 do 130 dinara kod nakupaca, dok mini farme otkupljuju po sličnoj ceni, plus PDV.