PILETINA IZ LABORATORIJE - cena kroketa 50 evra: Da li biste je probali?
Za proizvodnju laboratorijskog mesa nisu korišćeni antibiotici, a piletina sadrži manji postotak mikrobioloških kultura nego obična piletina
Singapur je izdao prvo odobrenje za prodaju čistog mesa koje nije proizvod klanja životinja. Zahvaljujući ovoj odluci, američki startap Eat Just će moći da prodaje meso proizvedeno u laboratoriji. Za sada, prodavaće se kroketi, ali se još ne zna kada će se pojaviti na tržištu, a figurira cena od 50 američkih dolara za komad.
Volonteri u doba korone - ko su ljudi koji su bez straha stali uz državu i narod
PODSEĆA NA AVION I LETEĆE POPUT NJEGA: Amerikanci imaju keca u rukavu, najveći je u svetu (VIDEO)
NA KORONI STEKLI ENORMNO BOGATSTVO: Bogatili se dok su drugi ostajali bez posla (FOTO)
Proizvodnja laboratorijskog mesa je, naravno, skuplja nego proizvodnja poljoprivrednih proizvoda, cena je od tada spuštena, ali će laboratorijski kroketi i dalje koštati koliko i prvoklasna piletina.
Za proizvodnju laboratorijskog mesa nisu korišćeni antibiotici, a piletina sadrži manji postotak mikrobioloških kultura nego obična piletina, objašnjavaju iz kompanije.
Iz kompanije "Eat Just" kažu da je ovo "prekretnica u globalnoj proizvodnji hrane" i nadaju se da će i druge zemlje slediti primer Singapura.
Brojne startap kompanije su pokušavale u proteklih 10 godina na tržište plasiraju meso iz laboratorije, među kojima su dva najveća startapa izraelski "Future Meat Technologies" i američki "Memphis Meats" Bila Gejtsa, dok singapurski startap "Shiok Meats" radi na laboratorijskoj varijanti mesa krabe.
Iako se ističe da je ovakav način proizvodnje manje štetan po životnu sredinu nego tradicionalni uzgoj, pojedini naučnici kažu da bi ovakva proizvodnja mogla da se ispostavi još gorom po klimatske promene.
S druge strane, alternative tradicionalnom mesu bi u narednih deset godina zaista mogle da prerastu u biznis vredan 140 milijardi američkih dolara i da preuzmu 10 odsto svetskog tržišta mesa, predviđa britanska investiciona banka "Barkliz".
Direktor kompanije "Eat Just" opisao je ovaj potez kao "jednu od najznačajnijih prekretnica u industriji hrane", ali izazovi tek predstoje.
Jedan od izazova je i da li su ljudi spremni da probaju ovu hranu.