Boban iz sela kraj Leskovca je radio na njivi, mučio se, a onda mu je SINULA IDEJA: Sada se o njegovoj metodi CEO SVET RASPITUJE
Sušara obavlja pola posla.
U sada već svetski poznatom selu na jugu Srbije blizu Leskovca, fasade kuća krasi crvenom bojom jedna od najlepših paprika koja se uzgaja samo na ovom području, a to je lokošnički pehar, obeležje sela za koje se ceo svet raspituje i sela koje se baš zbog te paprike "nizače" našlo i u serijalu Nacionalne geografije.
FENOMENALNA VEST: Stiže povećanje plate, ONI će primati VIŠE OD 1.000 EVRA mesečno!
Ministarka dr Jelena Begović održala uvodno obraćanje na panelu u okviru 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu
Sedmočlana porodica Kocić po količini i kvalitetu jedna je od najboljih u selu Donja Lokošnica. Iako postoji tradicionalan način za sušenje paprika od se prave zacini za jelo, Boban Kocić glava porodice, dosetio se da olakša nizanje paprika i osmislio sušaru koja već odradi pola posla.
- Ja sam četvrta generacija koja se bavi uzgojem paprika. Gajimo na površini od jednog hektara i 16 ari, imamo i plastenike, krastavce i još mnogo toga. Ova sušara je naša investicija. Plasman ove godine nije loš, dolaze nam i Bugari - priča Boban.
Ovu sušaru napravio je sa svojim prijateljem, a kako on tvrdi za Jugmediu, ipak je sušara lakši način, jer tu nema nizanja, ali priznaje da nije zapostavio tradicionalan način.
- Na ova sita ovde stavimo papriku i direktno ide u sušaru - objašnjava.
Na 17. po redu manifestaciji "Dani paprike", pitali smo Jovu Ničića od koliko godina se bavi uzgojem paprike, budući da se tim poslom bavi 90 posto meštana, a on je kazao je da od kako zna za sebe. Zapravo je sa četiri godine prvi put ušao medju paprike sa svojom porodicom da bi pomagao.
- Uzgajamo industijsku, nizaču, reckavu i još mnogo vrsta paprika. Kod nas je najbolja proizvodnja mlevene i gruvane paprike. Ako je jače sunce paprici je dovoljno mesec dana da bude spremna za mlevenje - odao je Ničić ponosno.
Sav ushićen i srećan zbog ove manifestacije, ali ponajviše zbog prepoznatljivosti njihovog brenda u svetu, Ničić je ispričao prošlogodišnje iskustvo i kako je prodaja tekla.
- Nema gde nismo poznati po paprici. Prošle godine su bili Japanci, Kinezi, Holanđani, Belgijanci i Poljaci, sad sam video ove godine i Ukrajince - kazao je i dodao da iz celog sveta ljudi dolaze da posete ovo selo.
Skromno se pohvalio da ova paprika nigde nije mogla u svetu da uspe, kazao je da je ovo podneblje koje oni imaju najbolje za papriku. Ipak, postoji izuzetak.
- U okolini Sombora, ne znam tačno da preciziram gde, čuo sam da se proizvodi sličnog kvaliteta - ističe Ničić i zaključuje uz smešak da su oni u svetu broj jedan.
Uprkos svojoj skromnosti, selo Lokošnica, nesporno je, postalo je globalno poznato po svom crvenom blagu – paprici, koja krasi fasade kuća ovog idiličnog mesta, a činjenica da je ovo crveno selo u svetu broj jedan. Ostavljamo vama, čitaocima, da to proverite.
Izvor: Srbija Danas/Jugmedia/M.A.