POTPUNA KATASTROFA U HRVATSKOJ: Kafići i restorani ostaće zatvoreni mesecima
Sve zemlje koje su pustile ugostitelje da rade doživele su porast broja obolelih
O početku vakcinisanja u svojoj županiji i o merama na nivou cele Hrvatske govorio je Radimir Čačić, varaždinski župan i partner Vladi Andreja Plenkovića kojoj osigurava većinu u skupštini.
KRIZA KAD "ZAKUCA NA VRATA" ŠEF MORA U "DŽEPU" IMATI TRI REŠENJA: Načini da u teškim vremenima MOTIVIŠETE zaposlene
TOTALNI PREOKRET: Stigla ponuda Vladi Crne gore za kupovinu Montenegro erlajnsa
KAD KORONA DIKTIRA POSAO: Nema biranja, i organizatori daća u Vršcu dostavljaju hranu
- Ja ću se svakako vakcinisati, samo nažalost, bez obzira na godine, neću biti baš među prvima. Neću biti u prvoj grupi. Sutra u 13 časova, doktor Proskura, star 88 godina, jedan od korisnika doma za stare, kako sam ja obavešten, biće prvi građanin Varaždinske županije koji će primiti vakcinu. Posle prvih pet vakcina ovde, biće cepljeni zaposleni u Hitnoj i Opštoj bolnici Varaždin, isto tako simbolični brojevi. Sve zajendo je 525 vakcina, brzo ćemo to da rešimo - rekao je Čačić.
Prema svim statističkim pokazateljima, broj novozaraženih je u padu.
- To je bilo jasno. Razumem oprez, ali mi sad već četiri nedelje u kontinuitetu imamo pad svih pokazatelja. Prema tome, tu nema nikakve slučajnosti više. Stvari su potpuno jasne. Mi smo sa preko 1.200, sa današnjim danom spustili na preko 300 učestalost obolevanja. Dakle za četiri puta je smanjena učestalost, sad su to sasvim drugi brojevi - poručio je Čačić.
Ugostiteljstvo ili život, pitanje je sad
Varaždinski župan je komentarisao i povratak života u normalnije uslove, kao i ukidanje epidemioloških mera, naročito u ugostiteljstvu.
- Ne pre završetka vakcinisanja najrizičnijih grupa, dakle ja pre proleća ne očekujem popuštanje, mere će sasvim sigurno biti na snazi do proleća. Mislim na ugostiteljstvo, to je zapravo jedina prava mera koju mi imamo. Sve zemlje koje su pustile ugostitelje da rade, doživele su porast broja obolelih. Sve. I Česi i Slovenci. To je jasno i nesumnjivo. U pitanju su zatvoreni prostori, intenzivno druženje, opuštenost, alkohol... Jedna je stvar da imate 400 ljudi u hali gde svi žele da očuvaju zdravlje i zaposlene, a druga je stvar kafić, pivnica ili kafana, gde vlasnicima nikom ništa, a ovima koji su se tu našli na piću, posle dva piva tako je - kako je. Mislim da pre proleća ne bi trebalo da razmišljamo o popuštanju mera u ugostiteljstvu - izjavio je Čačić.