ПОТПУНА КАТАСТРОФА У ХРВАТСКОЈ: Кафићи и ресторани остаће затворени месецима
Све земље које су пустиле угоститеље да раде доживеле су пораст броја оболелих
О почетку вакцинисања у својој жупанији и о мерама на нивоу целе Хрватске говорио је Радимир Чачић, вараждински жупан и партнер Влади Андреја Пленковића којој осигурава већину у скупштини.
КРИЗА КАД "ЗАКУЦА НА ВРАТА" ШЕФ МОРА У "ЏЕПУ" ИМАТИ ТРИ РЕШЕЊА: Начини да у тешким временима МОТИВИШЕТЕ запослене
ТОТАЛНИ ПРЕОКРЕТ: Стигла понуда Влади Црне горе за куповину Монтенегро ерлајнса
КАД КОРОНА ДИКТИРА ПОСАО: Нема бирања, и организатори даћа у Вршцу достављају храну
- Ја ћу се свакако вакцинисати, само нажалост, без обзира на године, нећу бити баш међу првима. Нећу бити у првој групи. Сутра у 13 часова, доктор Проскура, стар 88 година, један од корисника дома за старе, како сам ја обавештен, биће први грађанин Вараждинске жупаније који ће примити вакцину. После првих пет вакцина овде, биће цепљени запослени у Хитној и Општој болници Вараждин, исто тако симболични бројеви. Све зајендо је 525 вакцина, брзо ћемо то да решимо - рекао је Чачић.
Према свим статистичким показатељима, број новозаражених је у паду.
- То је било јасно. Разумем опрез, али ми сад већ четири недеље у континуитету имамо пад свих показатеља. Према томе, ту нема никакве случајности више. Ствари су потпуно јасне. Ми смо са преко 1.200, са данашњим даном спустили на преко 300 учесталост оболевања. Дакле за четири пута је смањена учесталост, сад су то сасвим други бројеви - поручио је Чачић.
Угоститељство или живот, питање је сад
Вараждински жупан је коментарисао и повратак живота у нормалније услове, као и укидање епидемиолошких мера, нарочито у угоститељству.
- Не пре завршетка вакцинисања најризичнијих група, дакле ја пре пролећа не очекујем попуштање, мере ће сасвим сигурно бити на снази до пролећа. Мислим на угоститељство, то је заправо једина права мера коју ми имамо. Све земље које су пустиле угоститеље да раде, доживеле су пораст броја оболелих. Све. И Чеси и Словенци. То је јасно и несумњиво. У питању су затворени простори, интензивно дружење, опуштеност, алкохол... Једна је ствар да имате 400 људи у хали где сви желе да очувају здравље и запослене, а друга је ствар кафић, пивница или кафана, где власницима ником ништа, а овима који су се ту нашли на пићу, после два пива тако је - како је. Мислим да пре пролећа не би требало да размишљамо о попуштању мера у угоститељству - изјавио је Чачић.