Proizvodnja čvaraka i slanine postao je unosan posao: Ovi delikatesi vrede i do 25 evra po kilogramu!
Proizvodnja slanine i čvaraka je proces, sve se radi ručno i zato su oni dosta skuplji od običnog mesa
Slanina i čvarci su do četiri ili pet puta skuplji od kilograma svinjskog mesa, pa se takvi proizvodi smatraju pre delikatesom, nego nešto regularnom, svakodnevnom hranom.
Kilogram slanine u prodavnicama kreće se od 800 do 2.700 dinara, čak je i ona što joj nekad u nedostatku bolje tepamo "sapunjara" u pojedinim prodavnicama po 1.000 dinara. Slično je i na pijačnim tezgama ili u mesarama.
PREMINUO OSNIVAČ "JISKA": Evo ko je nasledio njegovu kompaniju koja vredi 4,4 milijarde dolara
CENA MEDA SKAČE U NEBESA?! Loše vreme i pomor pčela UZIMAJU DANAK
ANKETA: Da li znate po kom Milošu je novi auto-put dobio ime?
Kilogram duvan čvaraka u velikim marketima košta od 1.500 dinara do 1.800 dinara, a obični su od 1.100 do 1.300 dinara za kilogram. Za manje od hiljadu dinara može se pazariti na akciji u mesarama kilogram barene slanine, obično za oko 600 dinara. Inače, ako uđete u prodavnicu na ćošku i posegne za frižiderom, 100 grama obične pančete platićete neverovatnih 200 dinara. Domaća svinjska mast prosečno po kilogramu košta 150 do 250 dinara. Topljena mast mangulica je za 100 do 150 dinara skuplja.
Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa "Štrand" iz Novog Sada, kaže da su čvarci i slanina delikates proizvodi i da nikada nisu bili jeftini. Kako objašnjava, od jednog svinjčeta od 100 kilograma ostaje vam 10 odsto masti koju možete da istopite u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji imate 20, ali slanine samo 10 kila.
Radovi počinju na proleće 2021: Detalji izgradnje ŠUMADIJSKOG KORIDORA koji će poneti ime Karađorđa
ZA LITAR ULJA TREBA DA RADIMO 19 MINUTA?! Evo koje još tajne krije prosečna potrošačka korpa
NEOČEKIVANI POTEZ VAŠINGTONA: Amerika produžava Huaveju licencu?
- Čvarci i slanina su deficitarni proizvodi i to je jedan od razloga što imaju takvu cenu. Nekad se jela samo ona bela slanina, danas su skoro sve prošarane i meni je ona lično ukusnija od šunke. U ishrani opet može da se koristi na razne načine. Znam i da čvarci uz vino koje ovde pijemo idu kao alva, ali realno ne bi trebalo pojesti kilogram čvaraka za obrok. To se jede umereno i pomalo. Jednostavno, masti na svinjčetu nema koliko mesa, ako tome dodate energiju koji treba da utrošite da proizvedete čvarke i slaninu, dobijete skup delikates - rekao je Avramović.
STIGLA I ZVANIČNA POTVRDA: Nemačka privreda se OZBILJNO ZAGRCNULA
AUTO-PUTEVI VODE DO USPEHA: U poslednjih pet godina 85 odsto fabrika otvoreno uz Koridor 10
Srbija među PET VODEĆIH startap ekosistema u Evropi: IT usluge dostigle novi rekord rasta
Proizvođači kažu da cenu diktira koliko je neki proizvod popularan. Činjenica je, dodaju, da su slanina i čvarci proizvodi koji se danas veoma traže, dok mast, s druge strane, sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima.
- Na selu su vam cene domaćih čvaraka i slanine oko 1.000 dinara za kilogram, koliko vam je otprilike i dimljena suva kobasica. Proizvodnja slanine i čvaraka je proces i zato su oni dosta skuplji od običnog mesa. Treba da prođe dosta vremena, a sve se to radi ručno. Nemam mašinu da sečem čvarke ili pravim slaninu - priča mesar Dejan Dubroja iz Futoga.
SVETLA KOJA ČUVAJU ŽIVOT: Pomoću OVIH sijalica, Japan je DRASTIČNO smanjio stopu samoubistava (VIDEO)