U SRBIJI INSPEKCIJA GODIŠNJE ZATVORI GOTOVO TRIDESET PEKARA: Razlozi će vas zgroziti, a ministar najavljuje pojačanu kontrolu
Samo od početka ove godine zatvoreno 15 pekara u Srbiji zbog neadekvatne higijene.
Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede izjavio je danas da su problemi sa deklarisanjem robe, odnosno hrane u pekarama češći problem nego neadekvatna higijena, kao i da je od početka godine zatvoreno 15 objekata zbog higijene.
KLJUČNI SAVETI ZA USPEH: Kako odabrati pravi fakultet i studijski program?
Kada kreće podela novih 100.000 vaučera za odmor?! Na spisku 8 grupa građana i nekoliko uslova
STANODAVCIMA ISTIČE "ZLATNO DOBA"?! Srpski podstanari da se ugledaju na Ruse i NE ULAZE U STAN BEZ OVOGA
- Prošle godine zbog neadekvatne higijene to je bilo nekih 27 objekata u celoj godini. Inače, to je otprilike 25 objekata godišnje po nekoj našoj statistici u zadnjih 10 godina objekata - rekao je Vujović povodom pojačane kontrole inspekcije hleba i peciva.
On je dodao da su pekare veoma interesantne što se tiče nadzora poljoprivredne inspekcije i interesovanja potrošača.
- Posebno i svi smo tu negde usmereni, da li taj hleb jeste dobar ili nije to je razlog zašto smo u kontinuitetu prisutni u pekarama. Ova pojačana kontrola se vrši na celoj teritoriji Srbije, naši inspektori u svakoj opštini, okrugu vrše nadzor po istom modelu, po istom nalogu i te podatke ujedinjujemo i upravo su to rezultati sa kojima smo izašli u javnost - rekao je Vujović, prenosi Tanjug.
Na pitanje na koji način se vrši kontrola i koliko je inspektora potrebno, Vujović je odgovorio da koliko god inspektora više bilo to bolje, i da je u pitanju model pravilnog iskorišćenja resursa na pravi način - odradi se procena rizika i analiza rizika koja usmerava da se resursi koristime na pravi način.
- Da usmeravamo kontrole tamo gde očekujemo najveće probleme i to mogu vam reći da uspevamo, znači oni koji rade dobro koji su u prethodnim kontrolama pokazali da su dobri i organizovani i nemaju nikakvih problema oni rade svoj posao, njih ostavljamo za nešto kasnije oni koji su pod lupom njih češće kontrolišemo i oni su predmet naše kontrole u ovo modelu - objasnio je Vujović.
Kontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to - i sam objekat i proizvod, ali i sirovine, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.
- Propisi su veoma striktni - znači sve ono što može da bude mikrobiološka, hemijska kontaminacija, pa i fizička - to je sve ono što ne sme da se nađe i to je ono što mi pokušavamo da preventiramo u našim kontrolama. Da proverimo koje sisteme nadzora su upravo ti proizvođači uspostavili da se ne desi tako nešto - rekao je Vujović.