У СРБИЈИ ИНСПЕКЦИЈА ГОДИШЊЕ ЗАТВОРИ ГОТОВО ТРИДЕСЕТ ПЕКАРА: Разлози ће вас згрозити, а министар најављује појачану контролу
Само од почетка ове године затворено 15 пекара у Србији због неадекватне хигијене.
Ненад Вујовић из Министарства пољопривреде изјавио је данас да су проблеми са декларисањем робе, односно хране у пекарама чешћи проблем него неадекватна хигијена, као и да је од почетка године затворено 15 објеката због хигијене.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/03/17/shutterstock_1386781844.jpg?itok=ILILYXz2)
КЉУЧНИ САВЕТИ ЗА УСПЕХ: Како одабрати прави факултет и студијски програм?
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/06/12/collage_maker-12-jun-2023-06-53-pm-3187.jpg?itok=6bGXirFJ)
Када креће подела нових 100.000 ваучера за одмор?! На списку 8 група грађана и неколико услова
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/06/12/stan.jpg?itok=-6MhpXmN)
СТАНОДАВЦИМА ИСТИЧЕ "ЗЛАТНО ДОБА"?! Српски подстанари да се угледају на Русе и НЕ УЛАЗЕ У СТАН БЕЗ ОВОГА
- Прошле године због неадекватне хигијене то је било неких 27 објеката у целој години. Иначе, то је отприлике 25 објеката годишње по некој нашој статистици у задњих 10 година објеката - рекао је Вујовић поводом појачане контроле инспекције хлеба и пецива.
Он је додао да су пекаре веома интересантне што се тиче надзора пољопривредне инспекције и интересовања потрошача.
- Посебно и сви смо ту негде усмерени, да ли тај хлеб јесте добар или није то је разлог зашто смо у континуитету присутни у пекарама. Ова појачана контрола се врши на целој територији Србије, наши инспектори у свакој општини, округу врше надзор по истом моделу, по истом налогу и те податке уједињујемо и управо су то резултати са којима смо изашли у јавност - рекао је Вујовић, преноси Танјуг.
На питање на који начин се врши контрола и колико је инспектора потребно, Вујовић је одговорио да колико год инспектора више било то боље, и да је у питању модел правилног искоришћења ресурса на прави начин - одради се процена ризика и анализа ризика која усмерава да се ресурси користиме на прави начин.
- Да усмеравамо контроле тамо где очекујемо највеће проблеме и то могу вам рећи да успевамо, значи они који раде добро који су у претходним контролама показали да су добри и организовани и немају никаквих проблема они раде свој посао, њих остављамо за нешто касније они који су под лупом њих чешће контролишемо и они су предмет наше контроле у ово моделу - објаснио је Вујовић.
Контролама се, каже Вујовић контролише пре свега хигијена самог објекта, а онда све оно што иде уз то - и сам објекат и производ, али и сировине, документација, као и системи безбедности који су успостављени.
- Прописи су веома стриктни - значи све оно што може да буде микробиолошка, хемијска контаминација, па и физичка - то је све оно што не сме да се нађе и то је оно што ми покушавамо да превентирамо у нашим контролама. Да проверимо које системе надзора су управо ти произвођачи успоставили да се не деси тако нешто - рекао је Вујовић.