UPOTREBITI DO i NAJBOLJE UPOTREBITI DO na deklaraciji? Tako mala, a tako drastična razlika!
Pored roka upotrebe, važno je pratiti uputstva o temperaturi, svetlosti, vlažnosti
Jedino pažljivo i ispravno čitanje deklaracija na proizvodima omogući će vam sigurnu upotrebu proizvoda koji ste kupili. Zato treba eliminisati sve nedoumice oko termina na deklaraciji. Jedna od najčešćih svakako je razlika u izrazima "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do".
Pročitajte i:
A razlika je drastična. "Najbolje upotrebiti do" ukazuje na datum do kada hrana zadržava očekivan kvalitet, ali i posle tog datuma ona je sigurna za upotrebu. Predstavlja vreme do kog hrana zadržava svoja posebna svojstva ako se pravilno čuva.
Posle navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Tako su obično označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva na primer imaju na dekralacijama datume do kada su sveža, a nije reč o bezbednosti, nego o kvalitetu namirnice.
A "upotrebiti do" označava datum nakon kog se hrana smatra nesigurnom za jelo.
- Kada je reč o "upotrebljivo do", od tog datuma koji je na oznaci, ne bi trebalo da ga koristimo u ishrani, jer nije za upotrebu, odnosno nije bezbedan - rekao je Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Posebnu pažnju treba obratiti na oznaku "upotrebiti do" na namirnicama kao što su mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja, jer je njih najopasnije koristiti po isteku roka namirnice.
Smatra se da su namirnice koje su vrlo slane (kiseli krastavci), slatke (med, marmelada), fermentisane (kiseli kupus) ili sušene (keks) imaju vrlo mali rizik da se pokvare nakon "najbolje upotrebiti do".
Pored datuma upotrebe na deklaraciji, važno je pratiti uputstva o temperaturi, svetlosti, vlažnosti. Na proizvodima takođe treba da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja.
Kupci pre nego što stave proizvod u korpu treba i da provere da li je pakovanje oštećeno.