ZA OVAJ KROMPIR SE SVI OTIMAJU! Dobrivoje je otkrio tajnu ivanjičkog proizvoda, kaže: "Jedna stvar je ključna"
Krompir iz zapadne Srbije važi za najkvalitetniji, sa posebnom aromom i ukusom.
Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog tome jeste posebna mikroklima kojom se odlikuje ovo područje. Upravo zbog toga, na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog područja, jer su seljani zasadili na hektare ovog povrća.
DA LI ĆE GORIVO U SRBIJI POSKUPETI: Naftne kompanije na potezu!
BESPLATNA ŠKOLARINA I ZA STUDENTE KOJI IMAJU MANJE OD 48 BODOVA? Olakšice za studente zbog pandemije
DA LI U SRBIJI I DALJE NEMA RODNE RAVNOPRAVNOSTI? Zašto u Srbiji nema mnogo gazdarica i onih koje su vlasnice imanja
Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to su kako kaže, dobro seme, dobra njiva i veliki rad, a kad se svi ovi uslovi ispune odličan rod ne izostaje.
- Ova godina je bila berićetna, gde se motikom udari iskopaju se dobri prinosi. Na pojedinim njivama prinos je bio i do pet vagona, 2,5 kilograma po kućici, pa na naša tri zasađena hektara ukupan prinos je bio oko 15 vagona, što je izuzetno. Ove godine zadovoljni smo cenom, i koliko god proizvedomo ove naše ivanjičke krtole toliko i prodamo - kaže Dobrivoje za RINU.
Krompir iz zapadne Srbije važi za najkvalitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica , pa se na pijacama i uvozni često potpisuje kao da je iz ovog kraja. A evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.
- Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija - objašnjava Dobrivoje.
Posebna klima i nadmorska visina veća od 1.000 metara razlozi su zašto je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira.
Na visini je krompir 40 odsto bolji
- Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni zato naš krompir ima poseban kvalitet.
Najbolje je uzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira - rekao je ovaj proizvođač.
Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i eksperimentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.