Alergični ste na gluten? Evo šta smete da jedete!
Mnogi i koji nisu preosetljivi na gluten, opredeljuju se za ishranu bez njega, ali da li je to zaista pametno?
Celijačna bolest (celijakija) predstavlja alergičnost na gluten, a smatra se hroničnim oboljenjem, nastala je usled oštećenja crevne sluzokože. Jedino rešenje jeste doživotni bezglutenski režim ishrane, odnosno izbegavanje pšenice i ječma.
- Često bezglutenskim namirnicama, u postupku industrijske prerade, ostavljaju gluten, pa u tom slučaju najviše savetujemo da se oboleli ipak oslone na sveže voće i povrće - izjavio je nutricionista Nenad Bratković za Večernji list.
Mnogi ljudi prelaze na ishranu bez glutena, bez obzira na to da li su preosetljivi na njega, jer nas on čini nadutim. Mada nije zdravo ni izbaciti ga potpuno iz ishrane, jer tako organizam lišavate mnogih namirnica nutritivnih vrednosti. Ako ne patite od celijačne bolesti nemojte ga isključivati iz ishrane, već ga uzimajte povremeno.
Simptomi koji ukazuju da vam hrana sa glutenom ne prija jesu mučnina, upale, oticanje, bolovi, keratoza pilaris ("pileća koža" na rukama) i gubljenje ravnoteže.
Pročitajte i: