Dobre strane nezdravih namirnica!
Kada govorimo o zdravoj ishrani, jedan od glavnih činioca je umerenost, koja se odnosi na sve vrste namirnica – uravnotežena i umerena ishrana podrazumeva da, bez griže savesti, možete konzumirati sve vrste namirnica.
Određene namirnice koje imaju lošu reputaciju, zapravo mogu blagotvorno delovati na organizam, no, važno je pripaziti na količinu.
Kafa – Bogata antioksidantima, smanjuje rizike od srčanih bolesti, ukoliko se konzumira u količini od dve do tri šoljice dnevno. Najbolje bi bilo izbegavati ili potpuno izbegavati šećar u kafi.
Topla čokolada – Uživajte u ovom korisnom napitku, ali zaboravite na kupovne vrećice u prahu. Napravite je od sirovog kakaa ili čistog kakao praha s malo mleka i vode. Sam po sebi, kakao je bogat antioksidantima.
Krompir – Ima mali udeo ugljenih hidrata, bogat je hranljivim supstancama i stoga je veoma zasita namirnica. Praktičan obrok je zapečeni krompir u foliji, ali pazite na količinu maslaca.
Punomasni mlečni proizvodi – Prednost u odnosu na niskomasne proizvode leži u tome što ne sadrže dodatne količine šećera radi boljeg ukusa. Imaju visok udeo proteina, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.
Slanina – Bez obzira na loš glas koji je prati, ne morate je izbaciti iz ishrane – počastite se jednom nedeljno, ali vodite raučuna da skinete bar deo masnoće.
Jaja – Iako mnogi smatraju sa je najbolje jesti samo belance, zapravo se važne hranljive supstance nalaze u žumancetu – vitamine A i D i esencijalne masne kiseline. Stručnjaci negiraju da su toliko štetna za holesterol i jedno do dva jajeta svakodnevno dobar su dodatak zdravoj ishrani.
Kiselo testo – Za razliku od belog hleba, ima nizak glikemijski indeks, što znači da se glukoza sporije oslobađa u krvotok. Konzumirajte integralni hleb ili hleb od soje i lanenog semena.
(tportal.hr)