Добре стране нездравих намирница!
Када говоримо о здравој исхрани, један од главних чиниоца је умереност, која се односи на све врсте намирница – уравнотежена и умерена исхрана подразумева да, без гриже савести, можете конзумирати све врсте намирница.
Одређене намирнице које имају лошу репутацију, заправо могу благотворно деловати на организам, но, важно је припазити на количину.
Кафа – Богата антиоксидантима, смањује ризике од срчаних болести, уколико се конзумира у количини од две до три шољице дневно. Најбоље би било избегавати или потпуно избегавати шећар у кафи.
Топла чоколада – Уживајте у овом корисном напитку, али заборавите на куповне врећице у праху. Направите је од сировог какаа или чистог какао праха с мало млека и воде. Сам по себи, какао је богат антиоксидантима.
Кромпир – Има мали удео угљених хидрата, богат је хранљивим супстанцама и стога је веома засита намирница. Практичан оброк је запечени кромпир у фолији, али пазите на количину маслаца.
Пуномасни млечни производи – Предност у односу на нискомасне производе лежи у томе што не садрже додатне количине шећера ради бољег укуса. Имају висок удео протеина, калцијума, магнезијума и фосфора.
Сланина – Без обзира на лош глас који је прати, не морате је избацити из исхране – почастите се једном недељно, али водите раучуна да скинете бар део масноће.
Јаја – Иако многи сматрају са је најбоље јести само беланце, заправо се важне хранљиве супстанце налазе у жуманцету – витамине А и Д и есенцијалне масне киселине. Стручњаци негирају да су толико штетна за холестерол и једно до два јајета свакодневно добар су додатак здравој исхрани.
Кисело тесто – За разлику од белог хлеба, има низак гликемијски индекс, што значи да се глукоза спорије ослобађа у крвоток. Конзумирајте интегрални хлеб или хлеб од соје и ланеног семена.
(тпортал.хр)