Evo kako prepoznati da li je ono što jedete ZAISTA crni hleb
Crni hleb, kao i ražani, se promoviše kao zdrava alternativa belom jer sadrži više složenih ugljenih hidrata koji se sporije sagorevaju i dižu nivo insulina u manjoj meri.
Ipak, nije svaki hleb kategorisan kao ražani baš 100 odsto ražani. Hleb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna prema zakonskim normativima spada u tu kategoriju. Osim toga, takvo pecivo može biti puno aditiva i emulgatora.
Neki se odlučuju za beskvasni hleb, ali eksperti navode da se dobrobit beskvasnog hleba gubi ukoliko se u njemu nalazi previše sode bikarbone, a tako je u većini slučajeva. Trebalo bi istaći da nije svaki hleb koji nije bele boje obavezno i zdrav.
Pojedine pekare prave crni hleb koji je sve osim toga. U nekim slučajevima koristi se i jestiva boja koja pretvara beli ili polubeli hleb u crni.
Problem sa kojim se susreću potrošači je taj što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hleb.
Evo kako prepoznati crni hleb:
- Stavite u vodu parče sredine crnog hleba i ako hleb pobeli, a voda potamni, u pitanju je boja
- Crni hleb je tvrd, zbijen i vlažniji od belog
- Crni hleb ne može da bude vazdušast i elastičan
- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manju zapreminu
- Crni hleb drugačije miriše od belog
Da li ste čitali?
Sedam kul činjenica o šargarepi koje (verovatno) niste znali
Držite dijetu a kilogrami ostaju? Evo zašto
PROVERENO: Dvostruka akcija za ravan stomak i seksi pločice
OTKRIVAMO: Da li je moguće smršati bez dijete?
Šest neočekivanih načina da "hakujete" svoj metabolizam