Ево како препознати да ли је оно што једете ЗАИСТА црни хлеб
Црни хлеб, као и ражани, се промовише као здрава алтернатива белом јер садржи више сложених угљених хидрата који се спорије сагоревају и дижу ниво инсулина у мањој мери.
Ипак, није сваки хлеб категорисан као ражани баш 100 одсто ражани. Хлеб који садржи само 35 одсто ражаног брашна према законским нормативима спада у ту категорију. Осим тога, такво пециво може бити пуно адитива и емулгатора.
Неки се одлучују за бесквасни хлеб, али експерти наводе да се добробит бесквасног хлеба губи уколико се у њему налази превише соде бикарбоне, а тако је у већини случајева. Требало би истаћи да није сваки хлеб који није беле боје обавезно и здрав.
Поједине пекаре праве црни хлеб који је све осим тога. У неким случајевима користи се и јестива боја која претвара бели или полубели хлеб у црни.
Проблем са којим се сусрећу потрошачи је тај што већина произвођача не крши закон јер правилно декларишу свој хлеб.
Ево како препознати црни хлеб:
- Ставите у воду парче средине црног хлеба и ако хлеб побели, а вода потамни, у питању је боја
- Црни хлеб је тврд, збијен и влажнији од белог
- Црни хлеб не може да буде ваздушаст и еластичан
- Средина црног хлеба има дубље поре и мању запремину
- Црни хлеб другачије мирише од белог
Да ли сте читали?
Седам кул чињеница о шаргарепи које (вероватно) нисте знали
Држите дијету а килограми остају? Ево зашто
ПРОВЕРЕНО: Двострука акција за раван стомак и секси плочице
ОТКРИВАМО: Да ли је могуће смршати без дијете?
Шест неочекиваних начина да "хакујете" свој метаболизам